Żółta herbata - najrzadziej spotykany rodzaj herbaty

Czarna, biała, zielona, czerwona, niebieska… Do listy „kolorowych” herbat dopisujemy jeszcze żółty napar o tej samej nazwie. Żółta herbata to jedna z najrzadziej spotykanych odmian herbaty, dlatego nie znajdziesz jej w każdym sklepie. Mimo to warto się nią zainteresować – nie tylko ze względu na charakterystyczny smak i aromat, ale przede wszystkim z uwagi na jej właściwości zdrowotne.

Żółta herbata fot.shutterstock.com

Żółta herbata – spis treści

  1. Żółta herbata – historia
  2. Żółta herbata – właściwości
  3. Żółta herbata – sposób parzenia
  4. Żółta herbata – gdzie kupić, ile kosztuje

Żółta herbata – historia 

Żółta herbata, nazywana jest także cesarską, ponieważ według legendy była kiedyś przeznaczona wyłącznie dla chińskiego cesarza i jego rodziny. Niestety nie potwierdzono czy cesarski napar był tym samym, który znamy dziś, ani nawet czy obie herbaty mają jakiekolwiek wspólne cechy. Wątpliwości co do podobieństw obu naparów wynikają głównie z pradawnej tradycji nazywania wysokiej jakości rzeczy, przeznaczonych dla cesarskiego dworu, żółtymi – uważano ten kolor za symbol szlachectwa. Poza tym nie odnaleziono oryginalnej receptury na cesarski napar, więc odtworzony w latach 80. XX wieku przepis może, ale nie musi, znacznie odbiegać od cesarskiej herbaty.

Obecnie żółtą herbatę produkuje się głównie w Chinach, a dokładnie w prowincjach: Hunan, Anhui, Sichuan, Guangdong i Zhejiang. Pierwsze etapy produkcji wyglądają tak samo, jak w przypadku zielonej herbaty, natomiast później żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną, podczas której przybiera słomkowo-żółtą barwę. Smak żółtej herbaty określany jest jako lekko ziemisty, z nutką goryczy oraz delikatnie wyczuwalnej słodyczy.

Wyróżniamy cztery gatunki żółtych herbat i zaliczamy do nich:

  • Meng Ding Huang Ya
  • Junshan Yinzhen
  • Mogan Huang Ya
  • Huoshan Huang Ya

SPRAWDŹ: Kawa z cykorii – zdrowsza mała czarna

Żółta herbata – właściwości

Można powiedzieć, że żółta herbata w pewnym stopniu łączy w sobie właściwości zielonej herbaty i czerwonej. Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych substancji, wspomaga trawienie oraz pracę całego układu pokarmowego, ale jest bardzo delikatna, dlatego nie podrażnia żołądka. Rozrzedza również krew, poprawia funkcję tętnicoraz reguluje podwyższone ciśnienie krwi, a w dodatku zawiera katechiny, które obniżają poziom „złego” cholesterolu, więc zapobiega miażdżycy i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Po żółtą herbatę powinny sięgać również osoby zchorobami układu kostnego. Poza tym, że wzmacnia kości i stawy, chroni także zębyprzed próchnicą.

Ponadto żółta herbata jest bardzo łagodna, zawiera poniżej 1% kofeiny, dlatego można ją pić wieczorem, w przeciwieństwie do herbaty zielonej czy czarnej, które działają pobudzająco. Możesz również sięgnąć po nią, gdy jesteś rozkojarzona i przytłacza Cię natłok obowiązków – filiżanka żółtej herbaty pomoże Ci się skoncentrować, a efektywność Twojej pracy natychmiast wzrośnie.

Ze względu na swoją delikatność nie stwierdzono dotąd twardych przeciwwskazań do jej spożywania. Poza tym nie jest na tyle powszechna, jak czarna herbata, żebyśmy piły ją każdego dnia.

Żółta herbata – sposób parzenia

Herbatę żółtą należy parzyć w wodzie (120 ml na 2-3 gramy suszu) o temperaturze 80-85 stopni Celsjusza, aby nie osłabić jej działania, przez około 2-3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie oddziel napar od liści, ale nie wyrzucaj ich jeszcze.

Niektóre gatunki żółtej herbaty możesz zaparzyć ponownie, ale warto wtedy przedłużyć ten proces do kilku minut.

Żółta herbata – gdzie kupić, ile kosztuje

W związku z tym, że żółta herbata nie należy do popularnych naparów, nie znajdziesz jej w każdym sklepie spożywczym. Tak naprawdę jest raczej trudno dostępna, dlatego często piją ją wyłącznie koneserzy. Jeśli jednak uda Ci się ją znaleźć w herbaciarni, czy sklepie internetowym, nie bądź zaskoczona dość wysoką ceną, która różni się również w  zależności od gatunku suszu. Zwykle waha się między 30-150 zł za 100 g.

ZOBACZ TEŻ: Niebieska herbata (klitoria ternateńska) – właściwości

REKLAMA