Żółta herbata – spis treści
- Żółta herbata – historia
- Żółta herbata – właściwości
- Żółta herbata – sposób parzenia
- Żółta herbata – gdzie kupić, ile kosztuje
Żółta herbata – historia
Żółta herbata, nazywana jest także cesarską, ponieważ według legendy była kiedyś przeznaczona wyłącznie dla chińskiego cesarza i jego rodziny. Niestety nie potwierdzono czy cesarski napar był tym samym, który znamy dziś, ani nawet czy obie herbaty mają jakiekolwiek wspólne cechy. Wątpliwości co do podobieństw obu naparów wynikają głównie z pradawnej tradycji nazywania wysokiej jakości rzeczy, przeznaczonych dla cesarskiego dworu, żółtymi – uważano ten kolor za symbol szlachectwa. Poza tym nie odnaleziono oryginalnej receptury na cesarski napar, więc odtworzony w latach 80. XX wieku przepis może, ale nie musi, znacznie odbiegać od cesarskiej herbaty.
Obecnie żółtą herbatę produkuje się głównie w Chinach, a dokładnie w prowincjach: Hunan, Anhui, Sichuan, Guangdong i Zhejiang. Pierwsze etapy produkcji wyglądają tak samo, jak w przypadku zielonej herbaty, natomiast później żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną, podczas której przybiera słomkowo-żółtą barwę. Smak żółtej herbaty określany jest jako lekko ziemisty, z nutką goryczy oraz delikatnie wyczuwalnej słodyczy.
Wyróżniamy cztery gatunki żółtych herbat i zaliczamy do nich:
- Meng Ding Huang Ya
- Junshan Yinzhen
- Mogan Huang Ya
- Huoshan Huang Ya