Zatrucie grzybami. Co robić?

Wyprawa na grzyby to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Po pierwsze, miło spędzisz czas i pochodzisz po świeżym powietrzu, po drugie będziesz miała czym zapełnić spiżarnię. Jednak jak zwykle nie ma nic za darmo - jeśli będziesz nieostrożna, możesz wyprawę na grzyby przypłacić życiem.

Zatrucie grzybami Shutterstock.com
Wystarczy 50 g muchomora sromotnikowego, żeby zabić człowieka

Zanim jednak przejdziemy do wskazania niepokojących objawów, skupmy się na tym, co lekarze zalecają od tysięcy lat, czyli na zasadzie - lepiej zapobiegać niż leczyć.

ZOBACZ TEŻ: Zaskakujące fakty i mity na temat grzybów.

Najważniejsze zasady zbierania grzybów:

Nie zbieraj grzybów bardzo młodych

Młode grzyby nie mają jeszcze wszystkich cech charakterystycznych, w związku z tym bardzo łatwo o pomyłkę.

Nie zbieraj grzybów z blaszkami

Trzymając się tej zasady zmniejszasz ryzyko zatrucie niemal do zera. Większość grzybów trujących występujących w Polsce ma pod kapeluszem blaszki. Wyjątkiem jest borowik szatański, który jednak w Polsce spotykany jest bardzo rzadko (głównie w jurze krakowsko-częstochowskiej).

Porównuj


Zabieraj ze sobą do lasu atlas grzybów albo aplikację do rozpoznawania grzybów i trzymaj się zasady, że jeśli nie jesteś pewna, czy grzyb jest jadalny, zostawiasz go w lesie.

Idź do Sanepidu

W razie jakichkolwiek wątpliwości, możesz pokazać swoje zbiory grzyboznawcy w Wojewódzkich Stacjach Sanepidu. Oględziny grzybów są bezpłatne.

Nie dawaj dzieciom

Lekarze i toksykolodzy zdecydowanie odradzają podawanie grzybów dzieciom poniżej 7 roku życia. Nawet jeśli jesteś całkowicie pewna, że dziadek, który podarował Ci grzybki, zna się na nich wyśmienicie, dzieciom przygotuj coś innego. Zdaniem lekarzy zajmujących się zatruciami, najczęściej ofiarami zatrucia grzybami są ludzie przekonani, że znają się na nich wyśmienicie.

Przeczytaj: Nowe superfoods: 5 najzdrowszych grzybów.

Zbieraj tylko grzyby z rurkami pod kapeluszem.Shutterstock.com
W lesie zbieraj tylko grzyby, które pod kapeluszem nie mają blaszek.

Objawy zatrucia grzybami

W zależności od rodzaju i ilości toksycznych składników objawy mogą się pojawić już kilka minut po zjedzeniu, ale mogą też wystąpić dopiero kilkanaście godzin po spożyciu. Na przykład objawy zatrucia najniebezpieczniejszym muchomorem sromotnikowym pojawiają się zwykle dopiero po 8-16 godzinach. Później, w drugiej, trzeciej dobie, u niektórych chorych następuje poprawa samopoczucia, ale to wcale nie znaczy, że niebezpieczeństwo minęło. W tym czasie toksyny uszkadzają narządy, głównie wątrobę i nerki. Niestety, nieodwracalnie.

Zazwyczaj szybciej oznaki zatrucia pojawiają się u dzieci i osób starszych, ale tylko zazwyczaj. Wiele też zależy od dawki, ogólnego stanu zdrowia etc. Dlatego Twoją czujność powinny obudzić wszelkie niepokojące symptomy. Oto najczęstsze objawy zatrucia:

  • nudności i wymioty,
  • ból głowy,
  • zawroty głowy,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • podwyższona temperatura

Jeżeli po zjedzeniu grzybów zauważysz u siebie lub u domowników któryś z tych objawów, zacznij go obserwować a jeśli tylko zaczną się nasilać, lub pojawią się u innych domowników, którzy jedli grzyby, działaj.

Sprowokuj wymioty

U wszystkich, którzy jedli podejrzane grzyby. Najłatwiej jest to osiągnąć wypijając szklankę słonej ciepłej wody. Można też wsadzić głęboko do gardła dwa palce. Usunięcie trucizny z organizmu jest najskuteczniejsze w pierwszych godzinach po zjedzeniu. Wymioty nie są przyjemne, być może nie są niezbędne, bo ból brzucha może być spowodowany zwykłą niestrawnością, ale lepiej na zimne dmuchać. Ta chwila dyskomfortu może ocalić Ci życie. 

ZOBACZ TEŻ: Jelitówka, czy zatrucie pokarmowe

Nie podawaj alkoholu ani mleka

Wbrew powtarzanym czasami opiniom ani alkohol ani mleko nie pomoże. Tłuszcz z mleka może przyspieszyć wchłanianie niektórych toksyn, alkohol zaś niepotrzebnie obciąża wątrobę, a to właśnie wątroba jest najbardziej zagrożonym organem w przypadku zatrucia grzybami.

Przygotuj materiał do identyfikacji

Lekarze muszą wiedzieć, czym się zatrułeś, dlatego zabezpiecz obierki grzybów, które jadłeś, możesz też zabrać próbkę wymiocin i resztki potrawy. To pomoże zidentyfikować truciznę.

Jedź na pogotowie

Nawet jeśli objawy zatrucia ma tylko jedna osoba, zabierz na pogotowie wszystkich, którzy jedli podejrzane grzyby. U nich objawy mogą się pojawić później.

Nie trzeba dużo
Wystarczy zjedzenie jednego muchomora sromotnikowego, czyli około 50 gramów, wystarczy, żeby spowodować nieodwracalne uszkodzenie wątroby, a wówczas jedynym ratunkiem jest przeszczep wątroby. 

Grzybobranie zakończone sukcesem? Z uzbieranych skarbów możesz przygotować pyszne risotto z grzybami według przepisu autorów bloga Zabawa w gotowanie. Mniam! 

REKLAMA