Nie daj się zwieść reklamom. Na które suplementy uważać?
W telewizji wciąż widzisz reklamy różnych pigułek, które obiecują cuda. Nie wierz im bezgranicznie. Oto pięć witamin i minerałów, których wcale nie musisz brać, o ile nie masz stwierdzonych niedoborów.
- Wapń w postaci suplementu niekoniecznie wzmacnia kości- zamiast tego może zwiększać ryzyko miażdżycy.
- Suplementy z wit. E miały chronić przed rakiem, chorobami serca i Alzheimerem. Niestety, wygląda na to, że wcale tak nie działają
- Jod może być niebezpieczny dla Twojej tarczycy. Zanim zaczniesz coś łykać, skonsultuj to z lekarzem – najlepiej endokrynologiem.
- Żelazo. Jeśli nie masz stwierdzonego niedoboru, nie sięgaj po suplementy – nadmiar żelaza może uszkodzić wątrobę i trzustkę.
- Witamina B6 w zasadzie jest rozpuszczalna w wodzie i trudno ją przedawkować, ale jeśli przesadzisz, ryzykujesz uszkodzeniem nerwów.
Jak długo spać? Optymalny czas to...
9 godzin snu to za dużo. Uczeni z Boston University Medical Center odkry li, że ludzie, którzy regularnie sypiają dłużej niż 9 godzin na dobę, są bardziej narażeni na problemy z pamięcią.
Inne ważne potrzeby :)
Jedz pięć posiłków dziennie, śpij 7-8 godzin i myj zęby 2 minuty. A jak często trzeba sikać? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Większość ludzi sika 6-7 razy na dobę, ale dużo zależy od tego, ile dziś wypiłaś płynów i ile ich wypociłaś.
Najważniejsze, żeby sikać nie rzadziej niż co 4 godziny. Dłuższe powstrzymywanie (za dnia - w nocy wygląda to inaczej) zwiększa ryzyko zakażeń bakteryjnych. Trzymanie moczu „na siłę” w pęcherzu może też osłabić mięśnie pęcherza i później trudno Ci będzie opróżnić go do końca.
Zaproś wątrobę na kawę
Kawa ma ostatnio dobrą passę. Co chwila w serwisach z doniesieniami naukowymi znajdujemy kolejne informacje o jej dobroczynnych właściwościach.
Niedawno w piśmie „British Medical Journal Open” ukazały się wyniki badań, z których wynika, że wypijanie filiżanki kawy dziennie zmniejsza ryzyko nowotworu wątroby o 20%, a wypijanie 5 filiżanek dziennie aż o 50%.
Co ważne, według autorów badania kawa zmniejsza ryzyko rozwoju raka również u ludzi, którzy są w grupie podwyższonego ryzyka – np. są zakażeni WZW B lub C).
Przeczytaj także: Mózg w formie [dieta dla mózgu, aplikacje na pamięć i koncentrację]
(WH 07/2017)