[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Witamina K: występowanie, właściwości, skutki niedoboru

Po czym rozpoznać, że w Twoim organizmie brakuje witaminy K? Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę? Jakie są jej najlepsze źródła w diecie? Na te i inne pytania, odpowiadamy poniżej.

jarmuż, warzywa fot. shutterstock.com

Choć o witaminie K dowiedzieliśmy się zupełnie przypadkiem w 1930 roku podczas badań nad kurczakami, nie uczyniło z niej to gorszej witaminy. Witamina K jest bardzo ważna w naszej diecie, ponieważ odpowiada za krzepliwość krwi.

Są 3 główne rodzaje witaminy K: najważniejsza z nich, K1, przeważnie występuje w roślinach (szczególnie w ich zielonych częściach) i niektórych produktach zwierzęcych (wątroba wołowa, jajka); K2 tworzona jest przez bakterie, należące do flory jelitowej, oraz witamina K3, która jako związek syntetyczny rozpuszcza się w wodzie.

Niedobór witaminy K

Jeżeli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, nie powinniśmy się martwić o możliwość niedoborów witaminy K. Jeżeli jednak takowe pojawią się, najprawdopodobniej boleśnie odczujemy to podczas skaleczenia się nożem w kuchni, ponieważ nasz palec nie przestanie krwawić przez następne półtorej godziny.

Częstymi objawami niedoboru są również stany zapalne jelit lub biegunki oraz częste krwawienie z nosa. Długotrwały brak witaminy K w naszym organizmie jest nawet w stanie przyczyniać się do powstawania nowotworów, dlatego warto pamiętać, by nie zażywać zbyt długo antybiotyków lub niektórych leków przeciwzakrzepowych (np. aspiryny), które utrudniają jej wchłanianie.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K

Dokładne zapotrzebowanie na witaminę K nie jest precyzyjnie określone, ale przyjmuje się, że dla osób dorosłych – według różnych źródeł – powinno mieścić się w przedziale 2000-4000 µg. Jednoznaczne ustalenie zapotrzebowania może być utrudnione, przez to, że nasz organizm, a dokładniej bakterie jelitowe w naszym organizmie, są w stanie wytwarzać ją samodzielnie.

Przedawkowanie witaminy K

Nadmiar witaminy K, mimo że ma zdecydowanie mniej skutków ubocznych, jest tak samo zły dla naszego stanu zdrowia, jak niedobór. Przyjmując większe dawki, niż zalecane przez specjalistów, skazujemy się na ogólnie osłabienie organizmu wraz z bólami głowy, nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby, nadmierną potliwość. Występuje również prawdopodobieństwo uszkodzenia tkanki mózgowej u noworodków.

Najlepsze źródła

Witaminy K najwięcej jest w produktach pochodzenia roślinnego – zwłaszcza tych zielonych. Rzucaj się więc na jarmuż (500 µg/100 g), szpinak (350 µg/100 g), brukselkę ( 230 µg/100 g), brokuły, sałatę, rzeżuchę, zielone ogórki i cukinię. Miłą niespodzianką w tym warzywniaku są, wcale nie zielone, truskawki oraz jogurt.

Koniecznie zajrzyj też do naszego Leksykonu witamin i poczytaj o pozostałych witaminach.

 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij