Witamina E - witamina młodości

Witamina E jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a więc między innymi spowalnia proces starzenia się.

Witamina E fot. shutterstock.com

Witamina E – spis treści

Na pewno widziałaś to w reklamach – witamina E ma według deklaracji producentów odmładzać skórę i przywracać jej jędrność. Wszystkie wiemy, że obietnice reklam, ostrożnie rzecz ujmując, nie zawsze się spełniają, ale tym razem nauka rzeczywiście to potwierdza. Jedną z głównych przyczyn powstawania zmarszczek jest oddziaływanie słońca na skórę. zdaniem prof. Karen E. Burke, dermatolożki z icahn School of Medicine, wykazano, że suplementacja witaminy E w dawce 400 mg dziennie redukuje fotouszkodzenia, widoczność zmarszczek i poprawia elastyczność skóry.

Witamina E – co to takiego?

Witamina E rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Tak naprawdę to grupa ośmiu substancji, z których najlepiej poznany jest alfa-tokoferol. To właśnie ten składnik witaminy E jest przede wszystkim odpowiedzialny za przeciwutleniające działanie witaminy. Ostatnio uczeni coraz bardziej interesują się innym, mniej znanym składnikiem witaminy E: gamma tokoferolem. Wiele wskazuje na to, że to właśnie ta forma jest skuteczniejsza w zapobieganiu chorobom układu krążenia, w tym zawałom serca i udarom.

Witamina E – na co pomaga?

Suplementacja witaminy E jest pomocna w wielu schorzeniach, np. przy chorobach nerek u cukrzyków, potrafi obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawić działanie układu odporności i funkcjonowanie wątroby u ludzi cierpiących na niealkoholowe stłuszczenie tego narządu. Badanie z 2018 roku wykazało też, że suplementacja wit. E w dawce 200 iU dziennie złagodziła objawy u kobiet cierpiących na bolesne miesiączki. Wstępne badania sugerują też, że uzupełnienie witaminy E poprawia funkcje poznawcze u osób starszych, działanie płuc i narządu wzroku.

Witamina E – skąd wziąć?

Witamina E występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego, chociaż można ją znaleźć również w mięsie, jednak są to ilości niewielkie (nie licząc gęsiny i łososia, które zawierają go stosunkowo dużo). Do najbogatszych źródeł alfa-tokoferolu w pożywieniu należą: olej z kiełków pszenicy, olej słonecznikowy, olej z orzechów laskowych, nasiona słonecznika, migdały i czerwona, słodka papryka. dobrym źródłem gamma-tokoferolu są olej kukurydziany i olej sojowy.

Ile witaminy E potrzebujesz?

Źródeł witaminy E w diecie Polaków jest tak dużo, że jej niedobór występuje bardzo rzadko. Mówimy o nim, gdy stężenie α-tokoferolu jest niższe niż 11,6 μM. Według Norm Żywienia dla Ludności Polski dziewczęta i kobiety powyżej 10. roku życia powinny dostarczać sobie 8 mg witaminy E dziennie. Łyżka oleju słonecznikowego to niecałe 6 mg witaminy E, a połówka awokado to 2 mg. Nieco więcej, bo 10 mg, potrzebują kobiety w ciąży, a karmiące – 11 mg.

Kiedy lepiej nie brać witaminy E?

Witamina E z żywności jest uważana za bezpieczną. Lekarze z Mayo Clinic przestrzegają, że witamina E wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Jeśli więc suplementujesz witaminę E, porozmawiaj z lekarzem, gdy jednocześnie przyjmujesz chemioterapeutyki, leki przeciwzakrzepowe, statyny albo niacynę. Upewnij się, że możesz brać suplementy z witaminą E również wtedy, kiedy masz cukrzycę, nowotwór, miałaś w przeszłości incydent kardiologiczny czy zaburzenia krzepliwości krwi.

ZOBACZ TEŻ: Witamina B12 - występowanie, właściwości, skutki niedoboru

Zobacz również:
REKLAMA