Ryboflawina bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i hormonów. Pomaga naszej skórze szybciej się regenerować oraz jest niezbędna dla wzrostu i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lecz główną i najważniejszą funkcją witaminy B2 jest udział w procesach metabolicznych, prowadzących do uzyskania energii z pożywienia.
Ryboflawina jest bardzo wrażliwa na światło słoneczne – wystarczy z kartonu przelać mleko do szklanki i zostawić na 15 minut, by uciekło nam jej 40%. A po trzech kwadransach stracimy ponad 60%. Wniosek? Wypijać szybko i pić z kubka, nie z przeźroczystej szklanki.
Niedobór witaminy B2
Przyczyną niedoborów ryboflawiny najczęściej są źle zbilansowane diety ubogie w białko oraz niskokaloryczne. Na niedobory witaminy B2 narażeni są wegetarianie oraz osoby, które często piją alkohol. Na samym początku objawy nie wydają się wybitnie niebezpieczne, lecz przerodzić mogą się w depresję oraz poważne problemy z zasypianiem.
Szczególną uwagę na odpowiednie dawki witaminy B2 powinno zwracać się podczas ciąży, ponieważ jej niedobory prowadzić mogą do zaburzeń rozwoju i wzrostu płodu.
Szybkim testem na jej braki w naszym ciele jest pękanie naskórka i stany zapalne w kącikach ust, czyli tzw. zajady oraz zaczerwienione, zmęczone oczy z nadwrażliwością na światło.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 dla dorosłej osoby wynosi ok. 1,5mg. Zapotrzebowanie na ryboflawinę wzrasta podczas chorób, ciąży i karmienia, oraz ciężkich prac fizycznych.
Przedawkowanie witaminy B2
Przy przedawkowaniu witaminy B2 nasz mocz będzie miał jaskrawożółtą barwę oraz pojawiać się mogą nudności i wymioty. Nic poważniejszego ponad to nie powinno się wydarzać.
Witamina B2 - najlepsze źródła
Szczególnie bogate w witaminę B2 są przetwory mleczne, ciemne pieczywo, mięso oraz groch i fasola. Już 150 g wątróbki (drobiowej, wieprzowej, wołowej) jest w stanie uzupełnić z nadwyżką dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę, a pierś z kurczaka załatwi 50% potrzeb.
Ponadto pełne witaminy B2 są drożdże, które same w sobie nie stanowią produktu spożywczego, lecz mogą bardzo wzbogacać inne przetwory. Tak więc, drożdżówka, od czasu do czasu, jak najbardziej.
Koniecznie zajrzyj też do naszego Leksykonu witamin i poczytaj o pozostałych witaminach.
Komentarze
mally1987, 2017-10-14 23:42:41
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?