Usunięcie zębów mądrości pozwala zachować zmysł smaku na dłużej

Do niedawna można było usłyszeć, że ekstrakcja ósemek ma negatywny wpływ na zmysł smaku. Uczeni z Penn State University twierdzą, że jest dokładnie odwrotnie.

Ząb mądrości i smak Shutterstock.com

W artykule opublikowanym w Journal of Chemical Senses uczeni z Pensylwanii dowodzą, że pacjenci, którym usunięto zęby mądrości zachowują przez dekady zmysł smaku w lepszym stanie niż ci, którzy żyją z ósemkami. Było to jedno z pierwszych badan analizujących długotrwały wpływ usunięcia zębów na zmysł smaku.

REKLAMA

Poprawia, nie pogarsza

„Poprzednie badania skupiały się na niepożądanych skutkach usunięcia ósemek. Opisywano w nich pogorszenie lub utratę smaku, która z czasem ustępowała – wyjaśnia prof. Richard L Doty, szef Ośrodka Zmysłów Smaku i Zapachu na University of Pennsyvania, główny autor badania. „To badanie z kolei pokazuje, że po usunięciu zębów mądrości zmysł smaku ulega niewielkiemu poprawieniu na okres około 20 lat. To zaskakujące, ale bardzo interesujące odkrycie, które – mam nadzieję – stanie się przyczynkiem do pogłębionych badan, dzięki którym będziemy mogli lepiej zrozumieć, dlaczego smak ulega poprawie i jakie można z tego wyciągnąć wnioski wartościowe klinicznie”.

Uczeni przeanalizowali dane 1225 pacjentów, którzy w ciągu ostatnich 20 lat poddali się w Ośrodku badaniu czułości zmysłów smaku i węchu. W tej grupie znalazło się 891 pacjentów po ekstrakcji zębów mądrości. 364 osoby nie przeszły tej operacji.

ZOBACZ TEŻ: Jak dbać o zęby?

Kobiety mają lepszy smak

Test smaku polegał na tym, że pacjentom dawano do wypicia płyn o smaku słodkim, słonym, kwaśnym i kawowym w pięciu różnych stężeniach. Okazało się, że pacjenci bez ósemek radzili sobie lepiej z rozpoznawaniem smaków, lepiej też wypadły kobiety. Po dokładnej analizie okazało się, że usunięcie w przeszłości zębów mądrości zapewnia po latach większą wrażliwość na smaki o 3 do 10%.

Autorzy badania przypuszczają, że przyczyn tego zjawiska mogą być dwie. Po pierwsze, wskutek ekstrakcji dochodzi do uszkodzenie nerwów „obsługujących” kubki smakowe z przodu jamy ustnej, co może skutkować zwiększeniem aktywności nerwów w kubkach smakowych w jego tylnej części, co zwiększa wrażliwość całej jamy ustnej. Drugim możliwym wyjaśnieniem jest nadwrażliwość nerwów po szoku związanym z uszkodzeniem tkanki nerwowej w trakcie operacji.

W dobie pandemii, kiedy wielu ludzi skarży się na utratę smaku trwającą wiele miesięcy, to badanie może wytyczyć ścieżkę dalszych badań, które przywrócą smak ozdrowieńcom cierpiącym na tzw. Long COVID.


Źródło: Penn Medicine News
https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2021/june/pulling-wisdom-teeth-can-improve-long-term-taste-function

Zobacz również:
Kitesurfing w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Jeszcze 16 lat temu uprawiała go garstka zapaleńców, dziś widok kite'a nad falami Bałtyku nie budzi już zdziwienia. Przez ten czas ewaluował nie tylko sprzęt, ale i technika pływania, rozgrywane podczas zawodów konkurencje i ilość zapaleńców na wodzie. Kitesurfing ma już tak wielu fanów na świecie, że znalazł się w programie Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 roku.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA