Usunięcie zębów mądrości pozwala zachować zmysł smaku na dłużej

Do niedawna można było usłyszeć, że ekstrakcja ósemek ma negatywny wpływ na zmysł smaku. Uczeni z Penn State University twierdzą, że jest dokładnie odwrotnie.

Ząb mądrości i smak Shutterstock.com

W artykule opublikowanym w Journal of Chemical Senses uczeni z Pensylwanii dowodzą, że pacjenci, którym usunięto zęby mądrości zachowują przez dekady zmysł smaku w lepszym stanie niż ci, którzy żyją z ósemkami. Było to jedno z pierwszych badan analizujących długotrwały wpływ usunięcia zębów na zmysł smaku.

REKLAMA

Poprawia, nie pogarsza

„Poprzednie badania skupiały się na niepożądanych skutkach usunięcia ósemek. Opisywano w nich pogorszenie lub utratę smaku, która z czasem ustępowała – wyjaśnia prof. Richard L Doty, szef Ośrodka Zmysłów Smaku i Zapachu na University of Pennsyvania, główny autor badania. „To badanie z kolei pokazuje, że po usunięciu zębów mądrości zmysł smaku ulega niewielkiemu poprawieniu na okres około 20 lat. To zaskakujące, ale bardzo interesujące odkrycie, które – mam nadzieję – stanie się przyczynkiem do pogłębionych badan, dzięki którym będziemy mogli lepiej zrozumieć, dlaczego smak ulega poprawie i jakie można z tego wyciągnąć wnioski wartościowe klinicznie”.

Uczeni przeanalizowali dane 1225 pacjentów, którzy w ciągu ostatnich 20 lat poddali się w Ośrodku badaniu czułości zmysłów smaku i węchu. W tej grupie znalazło się 891 pacjentów po ekstrakcji zębów mądrości. 364 osoby nie przeszły tej operacji.

ZOBACZ TEŻ: Jak dbać o zęby?

Kobiety mają lepszy smak

Test smaku polegał na tym, że pacjentom dawano do wypicia płyn o smaku słodkim, słonym, kwaśnym i kawowym w pięciu różnych stężeniach. Okazało się, że pacjenci bez ósemek radzili sobie lepiej z rozpoznawaniem smaków, lepiej też wypadły kobiety. Po dokładnej analizie okazało się, że usunięcie w przeszłości zębów mądrości zapewnia po latach większą wrażliwość na smaki o 3 do 10%.

Autorzy badania przypuszczają, że przyczyn tego zjawiska mogą być dwie. Po pierwsze, wskutek ekstrakcji dochodzi do uszkodzenie nerwów „obsługujących” kubki smakowe z przodu jamy ustnej, co może skutkować zwiększeniem aktywności nerwów w kubkach smakowych w jego tylnej części, co zwiększa wrażliwość całej jamy ustnej. Drugim możliwym wyjaśnieniem jest nadwrażliwość nerwów po szoku związanym z uszkodzeniem tkanki nerwowej w trakcie operacji.

W dobie pandemii, kiedy wielu ludzi skarży się na utratę smaku trwającą wiele miesięcy, to badanie może wytyczyć ścieżkę dalszych badań, które przywrócą smak ozdrowieńcom cierpiącym na tzw. Long COVID.


Źródło: Penn Medicine News
https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2021/june/pulling-wisdom-teeth-can-improve-long-term-taste-function

Zobacz również:
Aleksandra Popławska każdy dzień zaczyna od jogi. Zaproponowana przez nią sesja to przyjemna i krótka praktyka na początek dnia, która rozciąga i rozgrzewa ciało. Zainteresowana?
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA