[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Szkodliwe pestycydy: jak myć owoce i warzywa?

Czy droga żywność ekologiczna to jedyny sposób na to, by uniknąć pestycydów? I czy naprawdę trzeba się ich bać?

eko warzywa fot. Getty Images

Każdy pestycyd jest badany pod względem toksyczności, a potem dawkę, która zostaje uznana za bezpieczną dla zdrowia, dzieli się jeszcze przez sto. Następnie sprawdza się, które kraje przodują pod względem spożycia konkretnych produktów (na przykład Polacy jedzą bardzo dużo ziemniaków) i ocenia, czy proponowana dawka może zaszkodzić przy ich codziennym najwyższym spożyciu, jakie kiedykolwiek stwierdzono. Skuteczność takiego podejścia potwierdzają badania wpływu jedzenia warzyw i owoców na zdrowie. Stosuje się w nich żywność konwencjonalną produkowaną przy użyciu pestycydów, a mimo to pokazują one jednoznacznie, że nie powoduje ona zwiększonego ryzyka dla zdrowia.

Warto też dodać, że współcześnie stosowane środki nie ulegają bioakumulacji, czyli te niewielkie pozostałości nie odłożą się z czasem w organizmie i nie osiągną ilości, która mogłaby zaszkodzić. Możesz wciąż mieć wątpliwości – w końcu kto zagwarantuje, że rolnik będzie używał pestycydów zgodnie z zaleceniami. Tego oczywiście nie zapewni nikt. Dlatego prowadzone są kontrole, które mają wyeliminować z rynku żywność, w której wspomniane normy są przekroczone. Statystyki pokazują, że zdarza się to w około 4% pobranych próbek. Czy to ilość, której powinnaś się bać? Badacze zapewniają, że nie, ponieważ normy spożycia są ustalane z marginesem bezpieczeństwa. Czasem jednak przekroczenia dopuszczalnych wartości są na tyle poważne, że żywność jest wycofywana z obrotu.

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Jakie warzywa zawierają najwięcej pestycydów.

Pozostałości pestycydów możesz w znacznym stopniu usunąć, dokładnie myjąc produkty. Stosuj do tego letnią wodę i dokładnie szoruj warzywa oraz owoce szczoteczką. Oczywiście tam gdzie to jest możliwe, czyli w przypadku jabłek, marchwi czy papryki, ale już nie sałaty. Ta ostatnia jest przykładem warzywa mocniej zagrożonego pozostałościami pestycydów. Nie dość, że ma ogromną powierzchnię, to jeszcze trudno ją porządnie umyć. Dlatego poświęć jej (oraz podobnym warzywom) szczególną uwagę i płucz je możliwie dokładnie.

Pamiętaj też, że jeśli dokładnie umyjesz owoce, nie ma sensu obierać ich ze skórki, bo ryzyko jest niskie, a w wierzchniej warstwie zawarte są cenne składniki odżywcze. Aha, możesz sobie odpuścić moczenie ich w sodzie, occie czy specjalnych płynach: nic nie wskazuje na to, by miały przewagę nad zwykłą wodą. Kupując żywność ekologiczną, nie zabezpieczysz się przed wszystkimi pestycydami, bo niektóre są dopuszczone przy jej wytwarzaniu.

Nie jesteśmy przekonane, że warto płacić za nią znacznie więcej, skoro zagrożenie dla zdrowia jest niewielkie. A skoro dbasz o zdrowie, musisz też wziąć pod uwagę, że warzywa i owoce spod znaku eko niosą ze sobą większe ryzyko zakażenia mikrotoksynami, które są naprawdę niebezpieczne. I nie, nie straszymy, bo nie jest ono duże, ale skoro bierzesz je pod uwagę w jednym przypadku, dlaczego miałabyś ignorować je w drugim? Wygląda na to, że możesz spokojnie kupować konwencjonalne warzywa i owoce. Jeśli porządnie je umyjesz, nic nie wskazuje na to, by mogły Ci zaszkodzić.

SZKOŁA MYCIA

Pamiętaj, by przed jedzeniem potraktować ciepłą wodą wszystkie warzywa i owoce.

SZORUJ MIĘKKĄ SZCZOTECZKĄ:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Papryka
  • Marchew
  • Szparagi
  • Rzodkiew
  • Cukinia

DOKŁADNIE PŁUCZ:

  • Sałaty
  • Kapusta
  • Szpinak
  • Kalafior
  • Brokuły
  • Pomidory
  • Jarmuż

Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij