Syrop z cebuli – przepis, właściwości

Syrop z cebuli znali i cenili już Indianie i to na długo przed pojawieniem się europejskich osadników. Głównie leczyli nim czyraki i smarowali świeże blizny. Dzisiaj syrop z cebuli jest wykorzystywany jako skuteczne domowe lekarstwo na kaszel, katar i ból gardła. A ma jeszcze wiele innych właściwości prozdrowotnych. 

Syrop z cebuli Shutterstock.com

Z tego artykułu dowiesz się:

REKLAMA

W starożytnym Egipcie cebula uchodziła za symbol wieczności, dlatego wkładano ją do sarkofagów faraonów. Również Rzymianie bardzo cenili cebulę i uważali ją za panaceum na wszelkie dolegliwości. W średniowieczu była tak poważanym warzywem, że traktowano ją jako środek płatniczy, uchodziła również za dobry prezent ślubny. Indianie znali tylko dziką odmianę cebuli i wytwarzali z niej syropy na rany i barwniki do malowania skóry. Pierwsze uprawy tego warzywa w Stanach Zjednoczonych pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dzisiaj cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw na całym świecie i uprawia się ją od USA, przez Chiny, Turcję, po Australię.

Na co dobry jest syrop z cebuli?

Trzeba zaznaczyć, że syropu z cebuli się nie gotuje, dlatego zachowuje on wszystkie właściwości surowej cebuli. Po przyrządzeniu syropu, co zwykle trwa 2-3 dni, można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Do zrobienia syropu potrzebna jest cebula świeża, która nie wypuszcza pędów, twarda, z suchą łupiną. Przed rozkrojeniem nie powinna wydzielać zapachu – charakterystyczny cebulowy zapach to znak, że jej ściany komórkowe zostały uszkodzone. Taka zdrowa cebula przechowywana w temperaturze 12 stopni Celsjusza zachowuje swoje właściwości i zawartość witaminy C do 6 miesięcy. Cebulę trzymaną w cieple i wypuszczającą zielone pędy należy wyrzucić. Do zrobienia syropu nadają wszystkie odmiany cebuli, choć nie wszystkie mają takie same właściwości, o czym poniżej. Na co dobry jest syrop z cebuli?

Syrop z cebuli na przeziębienie

Cebula ma właściwości dezynfekujące i kojące, dlatego, mimo swego ostrego zapachu i smaku, dobrze wpływa na podrażnioną błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Pomaga również odkrztusić wydzielinę. Zawiera sporo cynku i witaminy C, dlatego wzmacnia układ odpornościowy.  Jeżeli słodzimy syrop miodem, wzbogacamy go dodatkowo o inhibinę, która ma działanie bakteriobójcze. Zwłaszcza miody spadziowe z drzew iglastych, gryczane i miód lipowy zawierają dużo inhibiny.

ZOBACZ TEŻ: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

Syrop z cebuli na osteoporozę

Cebula zawiera cząsteczki fosforu i wapnia, które są szybko przyswajane przez organizm ludzki, dlatego wpływają na lepszą mineralizację kości. Badania opublikowane przez „Journal of Agriculture and Food Chemistry” pokazują, że podawanie cebuli szczurom zwiększyło u nich gęstość kości, zmniejszając tym samym ryzyko osteoporozy.

Syrop z cebuli na serce

Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera siarczek allilu, który obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL i przeciwdziała tworzeniu się skrzepów krwi. Naukowcy z Uniwersytetu w Wisconsin-Madison odkryli, że odmiany cebul o intensywnym smaku i zapachu lepiej przeciwdziałają sklejaniu się płytek krwi, zmniejszając tym samym ryzyko choroby wieńcowej, zawału i udaru.

Syrop z cebuli na raka płuc

Cebula zawiera kwercetynę, flawonoid o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Amerykańskie badania kliniczne przeprowadzone na 582 pacjentach wykazały, że u osób, które spożywały większe ilości cebuli, ryzyko wystąpienia tego rodzaju raka było niższe. Z kolei w Finlandii dowiedziono, że u mężczyzn, których dieta była bogata w kwercetynę, ryzyko zachorowania na raka płuc spadało aż o 60%.

Syrop z cebuli na raka jelita

Naukowcy z Cornell Univerity odkryli, że cebula o ostrym smaku, zwłaszcza odmiana New York Bold oraz odmiana żółta, hamują rozwój nowotworu jelita grubego skuteczniej, niż cebule o łagodnym smaku.

Syrop z cebuli i miodu – jak zrobić?

Do zrobienia syropu z cebuli potrzebujesz tylko dwie średnie cebule i 4 łyżki miodu lub cukru. Posiekaj drobno cebule i przesyp do słoiczka o pojemności około 400 ml. Dodaj do środka 4 łyżki miodu (najlepiej lipowego, gryczanego lub spadziowego z drzew iglastych), dokładnie wymieszaj, zakręć i postaw na parapecie na 2-3 dni, żeby cebula puściła sok. Po tym czasie przecedź sok i przelej do wyparzonego słoiczka lub butelki. Syrop jest rzadki, ma konsystencję soku. Możesz go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. To jest przepis podstawowy, ale my polecamy dodać do syropu sok z połówki wyciśniętej cytryny – i smak będzie lepszy i syrop będzie zawierał więcej witaminy C.

Syrop z cebuli, czosnku i imbiru – przepis

Przepis na syrop z cebuli można urozmaicać różnymi dodatkami. Zawsze sprawdza się czosnek, cytryna i imbir. Na dwie cebule średniej wielkości bierzesz ząbek czosnku i kawałek imbiru wielkości kciuka. Cebulę i czosnek najlepiej posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do słoika wlewasz też sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki. Wszystkie składniki mieszasz ze sobą na samym początku, zanim zaczną puszczać sok. I tak jak w przepisie podstawowym – odstawiasz zakręcony słoiczek na parapet okna, po 2-3 dniach zlewasz przecedzony sok i przechowujesz do dwóch tygodni w lodówce.

Jak kroić cebulę i nie płakać? Podczas krojenia pękają ściany komórkowe i wydziela się związek siarki zwany S-tlenkiem tiopropanalu, który podrażnia oczy. Dlatego godzinę przed krojeniem warto włożyć cebulę do lodówki, będzie mniej szczypać w oczy. 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Praktyczne kuchenne patenty, które warto znać.

Ile razy dziennie pić syrop z cebuli?

Dorośli powinni pić nie więcej niż 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieci – 3 razy po łyżeczce do herbaty lub 1-2 razy po dużej łyżce. Trzeba pamiętać, że miód może mieć działanie alergizujące, dlatego przy skłonności dziecka do alergii lepiej skontaktować się najpierw z pediatrą i ewentualnie miód zamienić na cukier.

ZOBACZ TEŻ: Zapasy na zimę - co zachować już w lecie?

Syrop z cebuli – przeciwskazania

Jedynym przeciwskazaniem do stosowania syropu z cebuli jest alergia pokarmowa na cebulę. Syrop z cebuli może powodować wzdęcia i gazy u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym – to powoduje dyskomfort, ale nie stanowi niebezpieczeństwa dla zdrowia. Nie należy przesadzać z dawkowaniem, w tym przypadku więcej nie oznacza szybszego ustąpienia objawów przeziębienia, a nadmierna ilość syropu z cebuli może wręcz podrażnić błony śluzowe przewodu przełyku.   

Żródła: Wszystkie opisane badania pochodzą z książki: Dawid Grotto, 101 produktów dla zdrowia i życia, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2009.

REKLAMA