[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ

Swędzi ucho, usta albo gardło? To może być alergia!

Objawy alergii są różne. Czasami coś Cię zaswędzi i nie ma co rozdzierać nad tym szat, ale jeśli swędzenie się powtarza, zwiększ czujność i zacznij się obserwować. Poszukaj zależności między swędzeniem a tym, co jesz i gdzie akurat jesteś.

swędzące gardło

Zdarza Ci się, że po zjedzeniu jakiegoś owocu lub warzywa odczuwasz dziwne ni to pieczenie, ni to swędzenie wargi (zwłaszcza dolnej), języka, podniebienia albo nawet gardła? Jeśli dodatkowo wiesz, że jesteś uczulona na pyłki roślin, istnieje spore ryzyko, że cierpisz na tzw. zespół alergii jamy ustnej (OAS). To dosyć powszechna zbieżność.

Wg prof. Bernarda Panaszka, alergologa z wrocławskiej Akademii Medycznej, niektóre badania wskazują, że OAS może występować nawet u 70% osób uczulonych na pyłki roślin. Rzecz w tym, że niektóre warzywa i owoce zawierają białka podobne do tych, które występują w pyłkach roślin. Twój układ odpornościowy uznaje je za zagrożenie i zaczyna reagować, no właśnie – alergicznie. Na tym właśnie polega mechanizm alergii – nadwrażliwy układ odpornościowy traktuje nieszkodliwe białka za groźne i zaczyna je atakować. Stąd właśnie świąd, łzawienie, wysypka...

REKLAMA

Sprawdź też: Kalendarz pylenia roślin

Uwaga na brzozy

Szczególnie często reakcja uczuleniowa na niektóre warzywa pojawia się u osób uczulonych na brzozę. Jeśli więc wiesz, że to brzoza wywołuje u Ciebie kichanie, katar, spuchnięte oczy i zauważysz, że swędzi Cię coś w ustach po zjedzeniu warzyw – lepiej zgłoś to podczas najbliższej wizyty u alergologa. I lepiej unikaj selera i soi – alergeny z tych roślin mogą doprowadzić wręcz do wstrząsu anafilaktycznego. W takiej sytuacji lepiej mieć przy sobie strzykawkę z adrenaliną, a tę może Ci przepisać tylko lekarz.

Zastrzyk adrenaliny

Nie bój się – zestawy do zastrzyku z adrenaliną są bardzo proste w obsłudze. Nie musisz wcale, jak w filmie Pulp Fiction, wbijać igły w serce. Specjalnie przygotowane zestawy EpiPen i Adrenalina WZF nie wymagają praktycznie żadnej wiedzy medycznej. Adrenalinę podaje się domięśniowo, najlepiej w mięsień czworogłowy uda, bo jest największy i bardzo łatwo dostępny. Lekarz wypisujący receptę na pewno pokaże Ci, jak stosować.

Zrób coś z tym

Gdy tylko poczujesz nieprzyjemne swędzenie po zjedzeniu surowego owocu lub warzywa (to może być np. jabłko, brzoskwinia, truskawka, ale też ziemniak czy marchewka), zapamiętaj, co zjadłaś, i na przyszłość staraj się unikać danego produktu. Jeśli objawy nie są silne i szybko mijają, nie musisz całkowicie rugować produktu z diety – w większości wypadków wystarczy ugotować lub upiec. Większość alergenów jest wrażliwych na temperaturę. Uwaga – alergeny z cukinii i owoców liczi to twarde sztuki i temperatura im niestraszna, więc jeśli to one Cię drażnią, lepiej je odstaw. Można żyć bez cukinii. Bez liczi chyba też zdołasz.

Zobacz też: Jak przetrwać atak alergii

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij