Jedz te produkty, a unikniesz stanów zapalnych

To tylko przykład na jeden dzień. Codziennie wprowadzaj drobne zmiany.

fot. Getty Images/mpp

Śniadanie

Po pierwsze, nie zapomnij go zjeść. Po drugie, niech będzie w miarę obfite. Płatki owsiane z jogurtem i jagodami to doskonały pomysł. Tylko nie wybieraj błyskawicznych, bo mają wysoki indeks glikemiczny.

ZOBACZ TEŻ: Owsianki na zdrowe śniadanie [6 przepisów]

Drugie śniadanie

Słodka bułka czy batonik to nie najlepszy pomysł. Będzie Ci łatwiej powstrzymać ochotę na słodycze, jeśli zawsze będziesz miała przy sobie coś słodkiego, ale zdrowego, np. jabłko, gruszkę lub mandarynki.

Obiad

Naucz się jeść więcej warzyw. Prosty trik: nakładaj je na talerz jako pierwsze. Dzięki temu porcja na pustym talerzu będzie się wydawała mniejsza, a porcje mięsa czy ziemniaków – większe.

Przekąska

Popołudniowy głód to potężny przeciwnik. Kusi, żeby w nagrodę za ciężką pracę i wytrwałość pozwolić sobie na ciastko do kawy. Lepiej jednak poprzestać na kilku kostkach czekolady – też słodkie, ale zdrowsze. Kawy, oczywiście, lepiej nie słodzić.

Kolacja

Częściej sięgaj po ryby. Zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, które mają właściwości przeciwutleniające. Postaraj się nie jeść kolacji zbyt późno. I kładź się wcześniej – niedosypianie również zwiększa ryzyko zapalenia.

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na proste dania z łososiem

REKLAMA