Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Słodzik zamiast cukru? [opinia eksperta]

Jeśli przechodzisz na dietę, powinnaś zrezygnować z cukru. Życie bez odrobiny słodyczy byłoby jednak nie do wytrzymania, dlatego poszukaj zdrowych zamienników cukru. Może słodzik? Pytamy o opinię eksperta.

słodzik, cukier, herbata, kawa, filiżanka Słodko, ale zdrowo?

Przeszłam na dietę i zaczęłam stosować słodziki zamiast cukru. Czy to dobry wybór?

Nie do końca, bo sztuczne słodziki, delikatnie mówiąc, nie są obojętne dla zdrowia. Dowodem może być choćby to, że prawo zakazuje ich używania w jedzeniu dla niemowląt i dzieci do 3 lat.

Jeszcze niedawno aspartam był uważany za bezpieczny dla zdrowia, ale ostatnie badania wskazują na jego związek ze zwiększeniem nadpobudliwości i podatności na stres, a przy jego produkcji powstaje diketopiperazyna – toksyczna substancja o działania kancerogennym. Podobny efekt ma też kwas cyklaminowy oraz sacharyna. „Dużo bezpieczniejszy od tych sztucznych substancji jest pochodzący z roślin ksylitol” – mówi dietetyk, dr Marek Szołtysik.

Czym najlepiej zastąpić cukier?

„Dużo bezpieczniejszy od tych sztucznych substancji jest pochodzący z roślin ksylitol” – mówi dietetyk, dr Marek Szołtysik. Ksylitol otrzymuje się z drewna brzozy. Poza tym możesz tez wypróbować stewię, czyli naturalny słodzik ze sproszkowanych liści południowoamerykańskiej rośliny. Z tą ostatnią uważaj, bo stewia jest ok. 300 razy słodsza niż cukier! Na co dzień świetnie sprawdzi się tez cynamon, który dodaje nie tylko słodyczy, ale i wzbogaca napoje wspaniałym aromatem.

Dowiedz się więcej na temat stewii i ksylitolu.

Powyższe pytanie zostało wysłane przez jedną z naszych Czytelniczek na naszą facebookową skrzynkę. Jeśli chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na nasz profil na Facebooku. Gwarantujemy, że żadnej wiadomości nie zostawimy bez odpowiedzi!

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij