[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Słodzik zamiast cukru? [opinia eksperta]

Jeśli przechodzisz na dietę, powinnaś zrezygnować z cukru. Życie bez odrobiny słodyczy byłoby jednak nie do wytrzymania, dlatego poszukaj zdrowych zamienników cukru. Może słodzik? Pytamy o opinię eksperta.

słodzik, cukier, herbata, kawa, filiżanka Słodko, ale zdrowo?

Przeszłam na dietę i zaczęłam stosować słodziki zamiast cukru. Czy to dobry wybór?

Nie do końca, bo sztuczne słodziki, delikatnie mówiąc, nie są obojętne dla zdrowia. Dowodem może być choćby to, że prawo zakazuje ich używania w jedzeniu dla niemowląt i dzieci do 3 lat.

Jeszcze niedawno aspartam był uważany za bezpieczny dla zdrowia, ale ostatnie badania wskazują na jego związek ze zwiększeniem nadpobudliwości i podatności na stres, a przy jego produkcji powstaje diketopiperazyna – toksyczna substancja o działania kancerogennym. Podobny efekt ma też kwas cyklaminowy oraz sacharyna. „Dużo bezpieczniejszy od tych sztucznych substancji jest pochodzący z roślin ksylitol” – mówi dietetyk, dr Marek Szołtysik.

Czym najlepiej zastąpić cukier?

„Dużo bezpieczniejszy od tych sztucznych substancji jest pochodzący z roślin ksylitol” – mówi dietetyk, dr Marek Szołtysik. Ksylitol otrzymuje się z drewna brzozy. Poza tym możesz tez wypróbować stewię, czyli naturalny słodzik ze sproszkowanych liści południowoamerykańskiej rośliny. Z tą ostatnią uważaj, bo stewia jest ok. 300 razy słodsza niż cukier! Na co dzień świetnie sprawdzi się tez cynamon, który dodaje nie tylko słodyczy, ale i wzbogaca napoje wspaniałym aromatem.

Dowiedz się więcej na temat stewii i ksylitolu.

Powyższe pytanie zostało wysłane przez jedną z naszych Czytelniczek na naszą facebookową skrzynkę. Jeśli chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na nasz profil na Facebooku. Gwarantujemy, że żadnej wiadomości nie zostawimy bez odpowiedzi!

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij