95% mam zgadza się z tym, że mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka oraz jego kontynuację po rozszerzeniu diety i dłużej. Mleko matki bez wątpienia jest dla niemowlęcia najlepszym pokarmem. Dlatego warto postarać się, by nawet pod nieobecność karmiącej mamy, dziecko miało dostęp do zapasów jej mleka. Tylko jak przechowywać takie zapasy, by nie straciły swoich właściwości?
Skład mleka matki
Każda kropla mleka matki – począwszy od siary, która pokrywa i chroni żołądek noworodka, aż po formę dojrzałą, zapewniającą mu prawidłowy rozwój – zawiera tysiące dobroczynnych składników. Karmiąc swoje dziecko mlekiem z piersi, zapewniasz mu między innymi: przeciwciała chroniące przed chorobami, naturalne hormony wspomagające nawiązywanie więzi i regulujące apetyt, komórki macierzyste, które mogą wspomagać rozwój i regenerację organów, białe krwinki niezbędne do zwalczania infekcji, a także pożyteczne bakterie chroniące układ trawienny dziecka. To tylko kilka z cudownych składników kobiecego mleka, które (w przeciwieństwie do modyfikowanego) jest żywym pokarmem, co oznacza, że zmienia proporcje swojego składu, dopasowując go do aktualnych potrzeb dziecka. Zatem jeżeli niemowlę zachoruje, organizm matki zacznie wytwarzać mleko o większe zawartości przeciwciał oraz białych krwinek – by pomóc maluchowi zwalczyć infekcję.
„Ochronne właściwości mleka matki są kluczowym i wyjątkowym czynnikiem w ewolucji laktacji − wyjaśnia prof. Peter Hartmann, cieszący się międzynarodowym uznaniem ekspert w dziedzinie karmienia piersią i laktacji z Uniwersytetu Australii Zachodniej. - Mleko matki jest jednak niezwykle złożone, dlatego nie posiadamy jeszcze wystarczającej wiedzy, aby w pełni zrozumieć rolę wszystkich znajdujących się w nim składników ochronnych”.
Czy każda mama musi odciągać pokarm?
Jeżeli planujesz powrót do pracy, regularnie chodzisz na siłownię czy na dodatkowe zajęcia albo po prostu chcesz się urwać na wypad z koleżankami, nie musisz decydować się na karmienie dziecka mlekiem modyfikowanym. Odciąganie kobiecego pokarmu wymaga nieco wprawy i czasu, jednak odpowiednio przechowywane mleko z piersi zachowuje większość swoich dobroczynnych właściwości, dlatego jeżeli nie będzie Cię przy dziecku w porze karmienia, jest ono znacznie zdrowszym rozwiązaniem od mieszanki mlecznej. Aby odciągnięty pokarm był bezpieczny dla Twojego dziecka, kluczowe jest jednak zachowanie odpowiedniej higieny – z naszego poradnika dowiesz się, jak prawidłowo przechowywać mleko matki.
ZOBACZ: Czy regularne ćwiczenia podczas ciąży skracają i ułatwiają poród? [Zapytaj WH]
Jak przechowywać odciągnięte mleko matki?
Jeżeli pokarm został odciągnięty w higieniczny i bezpieczny sposób, możesz przechowywać go w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażarce – w zależności od tego, kiedy ma zostać wykorzystany. Bez względu na sposób przechowywania, mleko z piersi matki jest dla dziecka korzystniejsze niż mieszanka mleczna. Jednakże różni się jakością, w zależności od swojej świeżości. Pokarm niedawno odciągnięty jest zatem lepszy niż ten przechowywany w lodówce, zaś mleko z lodówki bardziej wartościowe niż rozmrożone. Wraz z upływem czasu odciągnięty kobiecy pokarm traci nieco ze swoich właściwości antybakteryjnych, zmniejsza się też ilość przeciwutleniaczy, witamin i tłuszczu.
W czym przechowywać odciągnięte mleko?
Zawsze należy przechowywać mleko w czystych butelkach lub torebkach wykonanych z materiałów niezawierających BPA. Lepiej unikać także szklanych pojemniczków, ponieważ mogą pęknąć w zamrażarce pod wpływem zwiększającego swą objętość pokarmu. Do laktatorów można zazwyczaj dokupić dedykowane szczelne buteleczki oraz plastikowe woreczki ze strunowym zamknięciem. Ważne jest, żeby zawsze dokładnie opisywać pojemniki z mlekiem, przeznaczone do przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Zanotuj na etykietce ilość pokarmu oraz datę (co do godziny) odciągnięcia – dzięki temu zachowasz kontrolę nad zapasami.
Jak długo przechowywać mleko z piersi?
Dozwolony czas przechowywania odciągniętego mleka zależy od miejsca i temperatury, w jakiej się to robi. Jak przechowywać mleko matki:
- W temperaturze pokojowej (od 16°C do 25°C) - Optymalnie do czterech godzin; do sześciu godzin, jeżeli pokarm odciągnięto z zachowaniem najwyższej higieny (staranne czyszczenie i dezynfekcja laktatora oraz akcesoriów)
- W chłodziarce transportowej (od 4°C do 15°C) - jak najkrócej, maksymalnie do 24 godzin
- W lodówce (do 4°C) - Optymalnie do trzech dni; do pięciu dni, jeżeli pokarm odciągnięto z zachowaniem najwyższej higieny
- W zamrażarce (do -18°C) - Optymalnie do sześciu miesięcy; do dziewięciu miesięcy, jeżeli pokarm odciągnięto z zachowaniem najwyższej higieny
- Uprzednio zamrożone mleko matki rozmrażane w lodówce - Do dwóch godzin w temperaturze pokojowej, do 24 godzin w lodówce; NIE ZAMRAŻAJ PONOWNIE
Mleko matki w lodówce – zasady przechowywania
- Należy włożyć mleko do lodówki jak najszybciej po odciągnięciu laktatorem
- Mleko z piersi należy przechowywać w czystych butelkach lub szczelnie zamykanych torebkach wykonanych z materiałów niezawierających BPA
- Nie należy mieszać w jednym pojemniku mleka odciąganego o różnych porach. W wyjątkowych sytuacjach, do znajdującego się w lodówce pojemnika z pokarmem można dodać niewielkie ilości mleka odciągniętego później, pod warunkiem, że również zostaną one uprzednio schłodzone. Nie wolno dodawać pokarmu w temperaturze ciała do schłodzonego mleka!
- Najlepsze do przechowywania mleka jest najzimniejsze miejsce w lodówce - z tyłu, na półce znajdującej się bezpośrednio nad komorą warzyw. Na drzwiach mogą nastąpić wahania temperatury.
SPRAWDŹ: Czwarty trymestr - jak naprawdę wyglądają początki macierzyństwa?