Potas jest dowódcą całej gospodarki wodnej w organizmie – reguluje objętość komórek oraz ciśnienie wewnątrzkomórkowe. Wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, bo bierze udział w przewodzeniu impulsów między neuronami. Dzięki niemu Twój organizm odpowiednio szybko reaguje na temperaturę, dotyk, dźwięki i inne bodźce.
Trenujesz? Działanie tego mikroelementu sprawia, że nie tracisz sił podczas ćwiczeń. Pierwiastek uczestniczy w wytwarzaniu energii z węglowodanów i jest odpowiedzialny za szybkie i sprawne przekazywanie impulsów z mózgu do Twoich mięśni. Sprawia też, że serce bije miarowo i pobudza je do skurczów w trakcie wysiłku.
Niedobór
Niedobór jest rzadko spotykany. Jednak jeśli pijesz dużo kawy, zażywasz leki na ciśnienie, cierpisz na chorobę nerek, niewydolność serca lub intensywnie trenujesz, pamiętaj o uzupełnianiu potasu. Tracisz go także wraz z potem podczas upałów i jedząc dużo soli oraz produktów przetworzonych - są bogate w sód, który wypiera potas z organizmu.
Po czym poznać, że brakuje Ci tego mikroelementu? Zwykle czujesz się zmęczona bez powodu i z opóźnieniem reagujesz na bodźce. W skrajnych przypadkach niedobór potasu może wywołać arytmię, skurcze łydek i problemy ze snem.
Dzienne zapotrzebowanie
Według badaczy z National Academy of Science, niezależnie od wieku powinnaś spożywać 4.7 g potasu dziennie. Sytuacja zmienia się tylko wówczas, gdy karmisz piersią – wtedy zaleca się zwiększenie dziennej dawki do 5,1 g.
Nadmiar
Jeśli nie masz kłopotów z nerkami, przedawkowanie potasu raczej Ci nie zagraża. Jednak w przypadku zbyt intensywnej suplementacji tego mikroelementu, możesz doprowadzić do „paraliżu” nerek, które nie będą w stanie pozbyć się nagromadzonego pierwiastka. Może to spowodować osłabienie układu nerwowego i mięśniowego, a w skrajnych przypadkach spowolnienie pracy, a nawet zatrzymanie akcji serca.
Najlepsze źródła
Odpowiedni poziom potasu zapewnią Ci nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, kakao, seler, zielone warzywa, banany i brzoskwinie. Bogatym źródłem tego mikroelementu są także przetwory z pomidorów.
Zajrzyj do naszego leksykonu mikroelementów i poczytaj o pozostałych składnikach mineralnych.