[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Patelnie teflonowe: bezpieczne czy groźne dla zdrowia? [opinia eksperta]

Jasne, i dla Twojej figury, i dla zdrowia byłoby o niebo lepiej, gdybyś potrawy przyrządzała na parze, ale nie dajmy się zwariować. Smażyć od czasu do czasu też można. Tylko jeśli już używasz patelni teflonowej, dowiedz się, jak zrobić to bez szkody dla zdrowia.

patelnia teflonowa, jajka sadzone, patelnia, smażenie Czy można smażyć bezpiecznie an patelni teflonowej?

Wokół patelni teflonowych narosło wiele mitów. Czy naprawdę są szkodliwe?

Na pytanie zadane przez naszą Czytelniczkę odpowiada redaktor działu Zdrowie WH i MH Piotr Pflegel:

REKLAMA

Smażenie na teflonie może być szkodliwe dla Twojego zdrowia, ale nie musi. Wystarczy, że zastosujesz się do trzech prostych zasad.

1. Po pierwsze, nie nagrzewaj patelni teflonowej do naprawdę wysokich temperatur. Jeśli korzystasz z największego palnika, ustaw go na 3/4 skali.

2. Unikaj również ogrzewania samej patelni. „Te dwa działania mogą doprowadzić do zniszczenia powłoki i uwolnienia się kwasu perfluorooktanowego, którego wdychanie powoduje symptomy podobne do objawów grypy” – twierdzi dr Charles McKay z American College of Medical Toxicology.

3. Zastąp również metalowe łyżki i mieszadełka drewnianymi, aby nie rysować powierzchni patelni.

Tak się nieszczęśliwie składa, że w Twojej kuchni czeka na Ciebie jeszcze wiele innych zagrożeń. Okazuje się bowiem, że bardzo szkodliwe dla zdrowia są niewidzialne gołym okiem toksyczne substancje i wywołujące alergie grzyby. Zobacz, jak zabezpieczyć kuchnię oraz pozostałe pomieszczenia w domu.

Powyższe pytanie znaleźliśmy w naszej facebookowej skrzynce. Jeśli Ty również chcesz nas o coś zapytać lub masz do nas jakąś sprawę, zajrzyj na nasz profil na Facebooku. Gwarantujemy, że żadnej wiadomości nigdy nie zostawiamy bez odpowiedzi!

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij