Czy organiczne warzywa i owoce trzeba myć dokładniej niż zwykłe?
„Generalna zasada brzmi: myj owoce i warzywa przed jedzeniem – mówi Jan Bondar z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. – Na ich powierzchni mogą się bowiem rozwijać bakterie, pleśnie, drożdże, larwy i jaja owadów niezależnie od tego, jaką metodą zostały wyprodukowane”.
Niepotrzebne są natomiast żadne specjalne zabiegi, dzięki którym oczyścisz żywność ekologiczną. Nawet jeśli jej wzrost był wspomagany nawozami naturalnymi.
„W dostępnej literaturze naukowej brak mocnych dowodów na to, że żywność ekologiczna ma istotnie większe wartości odżywcze niż zwykła żywność – dodaje Bondar. – Jednak z reguły jest smaczniejsza i w mniejszym stopniu naraża Cię na kontakt z pestycydami i innymi chemikaliami wykorzystywanymi w rolnictwie”.
Być może nie wiedziałaś natomiast, że warto myć owoce suszone. Zazwyczaj są one poddane działaniu dwutlenku siarki, który w nadmiarze jest dla twojego organizmu bardzo szkodliwy.
A jeśli już wydajesz sporo kasy na produkty eko, warto również zwrócić uwagę, czy oferowane produkty są naprawdę ekologiczne. Świadczy o tym specjalny certyfikat na etykiecie (tzw. eko-liść).
Uwaga: jeśli masz do nas jakąś sprawę, chcesz nas o coś zapytać, powiedzieć, o czym chciałabyś przeczytać w WH, zajrzyj na nasz facebookowy profil. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na ciekawe pytania, które do nas trafiają, często odpowiadamy na łamach papierowego wydania „Women’s Health”.