Więcej tolerancji
Według badań na nietolerancję pokarmową (nie mylić z alergią pokarmową) może cierpieć nawet co druga dorosła osoba. Jeśli więc często dręczą Cię takie dolegliwości, jak wzdęcia, biegunka lub zaparcia, zacznij codziennie notować, co jesz i jak się czujesz. A po miesiącu zobaczysz, czy przypadkiem nie reagujesz na:
Laktozę
Jeśli Twój organizm z jakiegoś powodu nie produkuje lub produkuje za mało laktazy: enzymu trawiącego zawarty w produktach mlecznych cukier – laktozę.
Cukier
Możesz źle znosić również inne cukry, np. fruktozę lub sacharozę. Objawy zwykle występują do godziny po spożyciu. Uważaj zwłaszcza na jabłka i gruszki.
Gluten
Najbardziej znana nietolerancja pokarmowa. Jeśli zauważysz u siebie nieprzyjemne objawy po zjedzeniu produktów z mąki, najlepiej idź do lekarza.
Jaja
Jeśli źle tolerujesz białko kurzych jaj, unikaj ich, ale pamiętaj, żeby jeść więcej roślin strączkowych, orzechów i mięsa. Musisz uzupełnić witaminy i minerały.