[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Objawy nietolerancji pokarmowej i inne ciekawostki zdrowotne

Czy oliwa z oliwek może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi? Jakie są objawy i przyczyny nietolerancji pokarmowej? Czym możesz zarazić się od kota? Czy jedzenie gruszek jest ryzykowne? Oto kolejna dawka ciekawostek dotyczących zdrowia.

ból brzucha fot. shutterstock.com

Więcej tolerancji

Według badań na nietolerancję pokarmową (nie mylić z alergią pokarmową) może cierpieć nawet co druga dorosła osoba. Jeśli więc często dręczą Cię takie dolegliwości, jak wzdęcia, biegunka lub zaparcia, zacznij codziennie notować, co jesz i jak się czujesz. A po miesiącu zobaczysz, czy przypadkiem nie reagujesz na:

Laktozę

Jeśli Twój organizm z jakiegoś powodu nie produkuje lub produkuje za mało laktazy: enzymu trawiącego zawarty w produktach mlecznych cukier – laktozę.

Cukier

Możesz źle znosić również inne cukry, np. fruktozę lub sacharozę. Objawy zwykle występują do godziny po spożyciu. Uważaj zwłaszcza na jabłka i gruszki.

Gluten

Najbardziej znana nietolerancja pokarmowa. Jeśli zauważysz u siebie nieprzyjemne objawy po zjedzeniu produktów z mąki, najlepiej idź do lekarza.

Jaja

Jeśli źle tolerujesz białko kurzych jaj, unikaj ich, ale pamiętaj, żeby jeść więcej roślin strączkowych, orzechów i mięsa. Musisz uzupełnić witaminy i minerały.

REKLAMA

oliwa fot. shutterstock.com

Oliwa na biust

Nawet jeśli oliwa na stałe gości w Twojej kuchni, warto dodać jeszcze kapkę. Jak donosi portal JAMA Internal Medicine, kobiety, które do swojej i tak już zdrowej diety dołożyły 4 łyżeczki oliwy z oliwek dziennie, zmniejszyły ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 68%.

Zdaniem ekspertów jest to zasługa korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym. O dziwo, różne gatunki oliwy mają różną zawartośc tych substancji. Najwyższą ma oliwa z oliwek odmiany koroneiki. Nie jest tania, ale warto, prawda?

 

kot fot. shutterstock.com

Koci gniew

Zauważyłaś, że Twój łagodny dotąd jak baranek facet zrobił się wybuchowy i często wpada w szał? Jeśli macie kota, sprawdź, czy nie choruje na toksoplazmozę. Uczeni z University of Chicago Medical Center odkryli bowiem, że ludzie zarażeni tym dosyć powszechnym pasożytem miewają niekontrolowane wybuchy gniewu aż dwukrotnie częściej niż ci, którzy nie mieli kontaktu z teoretycznie niegroźnym pasożytem Toxoplasma gondii. Toksoplazmozy można się też nabawić, jedząc surowe mięso lub np. bawiąc się w piaskownicy, w której załatwiają się koty.  

gruszki fot. shutterstock.com

Uważaj na gruszki

17% zdrowych ludzi odczuwa nieprzyjemne dolegliwości już po zjedzeniu dwóch gruszek. To wina dużej ilości sorbitolu w gruszkach. Sporo tego naturalnego słodzika zawierają też wiśnie, morele i jabłka.  

WH 05/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij