Sezon na katar rozpoczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Olcha zaczęła pylić już na początku lutego, na dodatek bardzo intensywnie. Dlatego warto się obserwować, bo to, że nigdy wcześniej nie miałaś alergii, nie oznacza, że już Cię nie dopadnie. O ile katar, łzawienie i suchy kaszel mogą naprowadzić Cię na trop, że to alergia, o tyle innych objawów możesz z nią nie skojarzyć. Czuj się więc ostrzeżona.
ZOBACZ TEŻ: Biżuteria antykoncepcyjna [hit czy kit?]
1. Objawy alergii - swędzi ucho, usta albo gardło
Zdarza Ci się, że po zjedzeniu jakiegoś owocu lub warzywa odczuwasz dziwne ni to pieczenie, ni to swędzenie wargi (zwłaszcza dolnej), języka, podniebienia albo nawet gardła? Jeśli dodatkowo wiesz, że jesteś uczulona na pyłki roślin, istnieje spore ryzyko, że cierpisz na tzw. zespół alergii jamy ustnej (OAS). Wg prof. Bernarda Panaszka, alergologa z wrocławskiej Akademii Medycznej, niektóre badania wskazują, że OAS może występować nawet u 70% osób uczulonych na pyłki roślin. Rzecz w tym, że niektóre warzywa i owoce zawierają białka podobne do tych, które występują w pyłkach roślin. Twój układ odpornościowy uznaje je za zagrożenie i zaczyna reagować, no właśnie – alergicznie. Szczególnie często reakcja uczuleniowa na niektóre warzywa pojawia się u osób uczulonych na brzozę. Jeśli więc wiesz, że to brzoza wywołuje u Ciebie kichanie, katar, spuchnięte oczy i zauważysz, że swędzi Cię coś w ustach po zjedzeniu warzyw – lepiej zgłoś to podczas najbliższej wizyty u alergologa. I lepiej unikaj selera i soi – alergeny z tych roślin mogą doprowadzić wręcz do wstrząsu anafilaktycznego. W takiej sytuacji lepiej mieć przy sobie strzykawkę z adrenaliną, a tę może Ci przepisać tylko lekarz.
Zrób coś z tym
Gdy tylko poczujesz nieprzyjemne swędzenie po zjedzeniu surowego owocu lub warzywa (to może być np. jabłko, brzoskwinia, truskawka, ale też ziemniak czy marchewka), zapamiętaj, co zjadłaś, i na przyszłość staraj się unikać danego produktu. Jeśli objawy nie są silne i szybko mijają, nie musisz całkowicie rugować produktu z diety – w większości wypadków wystarczy ugotować lub upiec. Większość alergenów jest wrażliwych na temperaturę. Uwaga – alergeny z cukinii i owoców liczi to twarde sztuki i temperatura im niestraszna, więc jeśli to one Cię drażnią, lepiej je odstaw. Można żyć bez cukinii. Bez liczi chyba też zdołasz.
Komentarze
~Amelia, 2019-05-24 07:19:08
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?