Cóż z tego, że masz ciało dwudziestokilkulatki, jeśli Twój mózg pracuje jakby był o dekadę starszy? Alzheimer, Parkinson, demencja i inne choroby wieku starczego co roku nękają miliony osób. Nawet jeśli wciąż daleko od zdiagnozowania którejś z nich u Ciebie, to Twoja pamięć, bystrość umysłu i ogólna wydajność mózgu mogą się zmniejszać wraz ze zdmuchiwaniem kolejnej świeczki na urodzinowym torcie.
Istnieje jednak sposób na spowolnienie tego procesu. Zobacz, jakie produkty spożywcze (oprócz tuńczyka i kwasów omega-3) mogą Ci w tym pomóc i gdzie ich szukać.
Chroń szare komórki
Antyoksydanty mogą pomóc Twojemu ciału wygrać walkę z czasem. Te związki chemiczne zwalczają podstępne chemikalia zwane wolnymi rodnikami, które wraz z wiekiem atakują i uszkadzają komórki – także te mózgowe.
„Najważniejszym zadaniem antyoksydantów może być obrona mitochondriów, czyli pieców wewnątrz komórek, które w Twoim mózgu odpowiadają za generowania energii potrzebnej do myślenia (ale też mówienia czy poruszania się)” – mówi dr Paula Bickford, profesor neurochirurgii i neurologii na Uniwersytecie Południowej Florydy.
Testy wskazują, że podobne zdolności ochronne mają także flawonoidy, kolejne antyoksydanty. W badaniach opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Neurology” osoby, które jadły podwójne porcje pokarmów bogatych we flawonoidy, mogły się pochwalić zdolnością koncentracji kogoś mniej więcej o pięć lat młodszego.
Poza tym zgodnie z najnowszymi francuskimi badaniami osoby, które zajadały się produktami bogatymi w karotenoidy, inny rodzaj antyoksydantów, zauważyły mniejszy spadek zdolności poznawczych przez ostatnich trzynaście lat.
Produkty wspomagające pracę mózgu: jabłka, cebula i cytrusy (flawonoidy); pomarańczowe warzywa takie, jak dynia, kabaczek i słodkie ziemniaki (karotenoidy); zielone warzywa liściaste takie, jak szpinak, jarmuż, rukola i brokuł (oba antyoksydanty)