To podstawowy makroelement i jego roli dla organizmu nie sposób przecenić.Jest niezbędny dla serca, kości, mięśni, układu moczowego, mózgu. Do tego koi nerwy i dodaje energii. Prawdziwy cud!
Niedobór
Czujesz słabość w mięśniach, dziwne kołatanie serca, a może mrowienie w kończynach? Bardzo możliwe, że w ten sposób Twój organizm daje Ci do zrozumienia, że brakuje mu magnezu. Naukowcy twierdzą, że przewlekły niedobór magnezu w naszym organizmie może sprzyjać nawet powstawaniu nowotworów.
American Journal of Clinical Nutrition donosi, że suplementacja magnezu w dawce 200 mg dziennie zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową aż o 22%. A przypominamy, że choroby serca dotyczą także kobiet, nie tylko dyrektorów.
Zrób nasz test i sprawdź, czy nie brakuje Ci magnezu.
Dzienne zapotrzebowanie
Jeśli na co dzień masz dużo stresu i pracujesz stale na wysokich obrotach, to odpowiednia dawka magnezu jest dla Ciebie tak niezbędna jak tlen. Twoje serce potrzebuje magnezu - bez niego nie jest w stanie utrzymać równego rytmu.
Już kilkunastominutowy silny stres potrafi „wypłukać” sporo magnezu z organizmu i wywołać efekt niedoboru. Warto więc pamiętać o jego ciągłym uzupełnianiu, jedząc codziennie produkty bogate w Mg, ewentualnie rozsądnie go suplementując.
O uzupełnieniu poziomu magnezu warto też pomyśleć, jeśli w Twoim domu z kranu płynie miękka woda. Badani wykazały, że ludzie mieszkający w regionach, gdzie woda pitna jest miękka, częściej chorują na serce. Po czym poznać, że woda w Twoim kranie jest miękka? Po tym, jak udaje Ci się spłukać mydło. Jeśli wystajesz pod prysznicem godzinami i wciąż masz wrażenie, że nie udało Ci się spłukać mydła, to znaczy, że woda prawdopodobnie jest miękka.
Nadmiar
Przedawkowanie magnezu jest niezwykle rzadkie, bo organizm szybko usuwa nadmiar z moczem.
Ale osoby cierpiące na niewydolność nerek lub nadczynność tarczycy powinny uważać i nie przyjmować suplementów magnezu bez konsultacji z lekarzem.
Zbyt duża dawka może skutkować bólem brzucha i biegunką nawet jeśli masz końskie zdrowie.
Najlepsze źródła
Jeśli chcesz być spokojna o poziom magnezu w Twoim organizmie, to staraj się wzbogacić swoją codzienną dietę o kilka prostych składników. Za jedne z najlepszych źródeł tego mikroelementu uważa się kakao, czekoladę, nasiona dyni, migdały, orzechy (laskowe, ziemne, włoskie), szpinak, a także produkty z soi. Dobre będą też fasola, groch i soczewica.
Zawartość magnezu w wybranych artykułach spożywczych:
- kakao - 420 mg/100 g
- nasiona słonecznika - 359 mg/100 g
- migdały - 269 mg/100 g
- kasz gryczana - 218 mg/100g
- czekolada gorzka - 165 mg/100 g
Uwaga, magnez z żywności przyswaja się mniej więcej w 50%.
Zajrzyj do naszego leksykonu makroelementów i poczytaj o pozostałych pierwiastkach.