[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Japońscy naukowcy odkryli, że matcha pomaga w walce z lękami

Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Kumamoto odkryli, że regularne spożywanie herbaty matcha wpływa na łagodzenie lęków u osób, które zmagają się stanami lękowymi.

matcha

Czym jest matcha i jak ją przyrządzić?

Matcha to odmiana zielonej herbaty, która przybiera formę jasnozielonego, drobno zmielonego proszku. Wyrabia się ją z młodych liści herbaty Camellia sinensis, które dojrzewają w miejscach mocno zacienionych. W Japonii od wieków stosuje się ją w walce z otyłością oraz chorobami skóry.

Dzięki swojej żywej i niezwykle fotogenicznej barwie, w ostatnich latach matcha zyskała sławę wśród użytkowników Instagrama. Najczęściej spożywana jest w formie napoju na bazie wody, mleka lub mleka roślinnego. Bardzo popularnym napojem jest matcha latte, czyli herbata ze spienionym mlekiem. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do smoothie, owsianek lub wypieków.

Wypróbuj przepis na matchę z pianką od Marty Dymek z bloga Jadłonomia. Sprawdź też Matcha inaczej - 5 pomysłów na japońską zieloną herbatę

Badania na Uniwersytecie w Kumamoto

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kumamoto dowodzą, że sproszkowana zielona herbata ma również pozytywny wpływ na redukowanie lęków.

Eksperyment rozpoczęto od przeprowadzenia na myszach tzw. testu podniesionego labiryntu krzyżowego, który miał na celu zbadanie wrażliwości na stres u poszczególnych osobników. Okazało się, że po podaniu proszku lub ekstraktu matchy myszom, które przejawiały zaburzenia lękowe, poziom stresu znacząco się obniżył. 

Ponadto, gdy oceniano działanie przeciwlękowe różnych ekstraktów matchy, zaobserwowano, że ekstrakt przygotowany na bazie 80% etanolu ma silniejsze działanie w porównaniu z ekstraktem przygotowanym tylko na bazie gorącej wody.

Analiza behawioralna wykazała, że łagodzenie lęków występuje na skutek uaktywnienia receptorów dopaminy i serotoniny w mózgu.

"Mimo, że konieczne są dalsze badania epidemiologiczne, dotychczasowe rezultaty są niezwykle obiecujące i wyraźnie wskazują na pozytywny wpływ matchy na ludzki organizm" - mówi kierownik badań, dr Yuki Kurauchi. "Mamy nadzieję, że nasze badania pozwolą ludziom na całym świecie czerpać korzyści ze spożywania matchy".

ZOBACZ TEŻ: Matcha - właściwości zdrowotne i urodowe

Źródło: "Journal of Functional Foods"

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij