Wg tzw. Niebieskiej Księgi Cukrzycy w Polsce tę chorobę ma 3 miliony osób. Z czego około miliona ludzi jest chorych, ale wcale o tym nie wie. Na dodatek około 5 milionów ludzi ma tzw stan przedcukrzycowy, czyli jest poważnie zagrożonych cukrzycą. To w sumie daje 8 miliionów ludzi. Z grubsza rzecz biorąc, co piąta osoba w Polsce ma problem z utrzymaniem w ryzach poziomu glukozy we krwi. Na pewno więc znasz kogoś takiego, a być może sama należysz do tej grupy.
Nie należysz? A kiedy ostatnio sprawdzałaś poziom cukru na czczo?
Rodzaje cukrzycy
Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, wynikającym z nieprawidłowego działania lub zmniejszonego wydzielania insuliny. Są dwa podstawowe rodzaje cukrzycy:
Cukrzyca typu 1
Ta odmiana najczęściej występuje u dzieci i młodzieży. Trzustka w pewnym momencie przestaje produkować insulinę, która jest niezbędna, by zamienić glukozę w energię. Organizm zaczyna więc szukać energii w innych miejscach, np. w komórkach tłuszczowych, przy okazji zalewając całe ciało toksynami.
Cukrzyca typu 2
Najczęstszy typ - stanowi około 80%-90% wszystkich przypadków choroby. Rozwija się najczęściej powoli, wręcz latami, długo nie dając żadnych zauważalnych objawów.
W tym przypadku trzustka wciąż produkuje insulinę, jednak albo jest jej za mało, albo nie działa właściwie. W rezultacie nadmiar glukozy krąży po układzie krwionośnym, demolując zarówno ważne arterie, np. te dostarczające krew do serca, jak i te najmniejsze, np. w nerkach i w oczach. Choroba wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności, a nawet niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Cukrzyca ciężarnych
Wiele kobiet w czasie ciąży ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej, które powodują skoki poziomu glukozy we krwi.
Obawy cukrzycy typu 2
Typowe symptomy cukrzycy typu 2 to:
- nadmierne pragnienie,
- częste oddawanie moczu,
- skłonność do infekcji intymnych oraz zakażeń grzybiczych,
- zaburzenia lipidowe
- zmęczenie i senność.
Przyczyny cukrzycy
Jest ich sporo, i niestety nie wszystkich można uniknąć. Najczęściej wskazuje się na:
- uwarunkowania genetyczne - jeśli ktoś w Twojej rodzinie chorował lub choruje, ryzyko, że Ty też zachorujesz jest większe niż przeciętnie. Na to nie masz wpływu.
- czynniki środowiskowe - infekcje wirusowe np. świnka czy różyczka, wczesne karmienie krowim mlekiem, urodzenie przez matkę po 40-ce, stres,, zatrucie środowiska. Na to również masz niewielki wpływ.
- brak aktywności fizycznej - unikanie wuefu, podjeżdżanie samochodem do sklepu nawet gdy jest 200 metrów od domu, wielogodzinne przesiadywanie na kanapie przed TV i milion innych rzeczy, kiedy siedzisz lub leżysz zamiast się ruszyć. Da się zmienić.
- wysokoenergetyczna dieta, gdy nie jest potrzebna. Też można to zmienić.
- otyłość. Przede wszystkim da się uniknąć, a jeśli już się zdarzy, można ją pokonać
ZOBACZ TEŻ: Dieta jak lekarstwo
Jak wykryć cukrzycę?
Wg zaleceń po 45. roku życia trzeba wykonywać oznaczenie poziomu glukozy co trzy lata, a u osób w grupie ryzyka, niezależnie od wieku, raz w roku. Prawidłowy poziom stężenia glukozy we krwi żylnej u zdrowej osoby to: 70- 99 mg/dl i < 140 mg/dl w 120. minucie doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT). Takie są oficjalne zalecenia, ale jako że coraz częściej na cukrzycę chorują ludzie młodsi, warto zacząć się badać wcześniej. Tak na wszelki wypadek.