[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Jak cukier wpływa na mózg? Negatywnie...

Nadwaga, próchnica i cukrzyca to niejedyne skutki nadmiaru rafinowanego cukru w organizmie. Poza tym ma także dramatycznie zły wpływ na ludzki mózg, zaburzając jego pracę. Zobacz, dlaczego tak się dzieje.

fot. Svetlana Lukienko 2014/shutterstock.com fot. Svetlana Lukienko 2014/shutterstock.com

W niedawnym badaniu nad zwierzętami, opublikowanym w czasopiśmie Appetite odkryto, że konsumpcja cukru może powodować dysfunkcje poznawcze.  Nawet jeśli słyszałaś o huśtawce nastrojów wywołanych skokami poziomu cukru we krwi, możesz sobie nie zdawać sprawy z tego, w jaki jeszcze sposób cukier wpływa na mózg. Oto powody, dla których powinnaś oszczędniej sypać cukier do jedzenia i napojów.

 

Cukier zwiększa łaknienie

W badaniu przeprowadzonym w 2013 roku, opublikowanym w czasopiśmie medycznym "American Journal of Clinical Nutrition", odkryto, że cukier doprowadza do pobudzenia centrum nagrody w mózgu, zwiększając apetyt na pełne węglowodanów śmieciowe jedzenie. Jeśli jesz dużo cukru, to potem jeszcze bardziej pragniesz słodyczy i masz ochotę na więcej i więcej. Błędne koło…

Szkodzi Twojej pamięci krótkoterminowej…

Badanie przeprowadzone w Wake Forest School of Medicine dowiodło, że ludzie, którzy jedzą posiłki wysokokaloryczne  (nawet jeśli ten proceder trwa jedynie przez miesiąc), gorzej radzą sobie w testach pamięci niż ci, którzy w ten sposób się nie odżywiali. Poza tym inne badanie nad zwierzętami opublikowane w "Brain, Behavior and Immunity" dowodzi, że tylko tydzień wysokocukrowej diety wystarczy, by upośledzić pamięć.

…i długoterminowej

Neuropatolog Suzanne de La Monte  i jej koledzy po fachu wprowadzili termin „cukrzyca typu 3”, żeby wyjaśnić, co dzieję się w mózgu, gdy zjadasz zbyt wiele słodyczy. Ich badanie wskazuje, ze spożywanie zbyt dużej ilość cukru może prowadzić do insulinooporności mózgu, która jest prosta drogą do neurodegeneracji i chorób podobnych do alzheimera. Straszne, dlatego, jeśli jeszcze nie pożegnałaś słodyczy na dobre, najwyższy czas to zrobić.

A jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkości, sprawdź, czym można bezpiecznie zastąpić cukier.

Tekst: Annie Daly

WH

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij