Insulinooporność: jak poprawić wrażliwość na insulinę?

Spadek wrażliwości na insulinę to pierwszy krok do wykształcenia się insulinooporności i początek pasma poważnych problemów z figurą i zdrowiem. Zareaguj w porę. Poznaj 4 proste zasady, które pozwolą Ci utrzymać podatność na ten hormon na właściwym poziomie.

cukier fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

1. Nie żałuj sobie przypraw

Zwłaszcza zaś cynamonu. Uczeni z Uniwersytetu Cornella odkryli, że cynamon poprawia wrażliwość na insulinę. W rezultacie organizm potrzebuje mniej tego hormonu do utrzymania odpowiedniej ilości cukru we krwi.

2. Jedz nasiona

Słonecznik i nasiona dyni są bogate w magnez, który zwalcza insulinooporność. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Massachusetts. Są również dobrym źródłem kwasu linolowego – substancji niezbędnej do utrzymania właściwego poziomu hormonów, oraz rozpuszczalnego błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi.

Zobacz też, jak niedobór magnezu wpływa na Twoje serce i wypróbuj nasze proste przepisy na potrawy bogate w ten makroelement.

3. Unikaj energetyków

Uczeni z Uniwersytetu Massachusetts twierdzą, że ćwiczenia poprawiają wrażliwość insulinową o 40%, jeśli „wypocisz” 500 kcal. Nie osiągniesz jednak tego efektu, jeśli stracone kalorie zastąpisz rafinowanymi węglowodanami. Najlepiej wypić przygotowaną w równych proporcjach mieszankę wody i soku z owoców, z dodatkiem odrobiny soli, która zastąpi wypocone minerały.

4. Nie przeginaj

Zbyt intensywne ćwiczenia mogą okazać się zgubne dla poziomu cukru we krwi, ale stały, umiarkowany wysiłek fizyczny jest idealny. Staraj się ćwiczyć 20-30 minut trzy razy w tygodniu, utrzymując puls na poziomie 60-70% maksymalnych możliwości Twojego serca. Wystarczy jeden tydzień bez ćwiczeń i odpowiedniej diety, żeby zwiększyć insulinooporność.

Zobacz, jakie funkcje pełni w Twoim organizmie i jak działa insulina, jak wykorzystać ją maksymalnie oraz na czym dokładnie polega insulinooporność.

Tekst: Piotr Pflegel

WH 03/2015

REKLAMA