REKLAMA

Goździki: właściwości zdrowotne

Goździki to przyprawa, która kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, bo przecież to właśnie pomarańcza z goździkami, grzane wino i korzenne wypieki tworzą nam świąteczny aromat w domu. Jednak ze względu na swoje właściwości lecznicze, ta znana od wieków przyprawa powinna zagościć w Twoim domu częściej niż tylko w okresie zimowym. 

goździki fot. Shutterstock.com

Goździki – pochodzenie 

Znane wszystkim goździki to wysuszone pąki kwiatów, które nie zdążyły jeszcze rozkwitnąć. Obecnie drzewa goździkowe rosną w okolicach Madagaskaru, Zanzibaru, Tanzanii, Kenii oraz Indonezji. Oryginalnie pochodzą z Wysp Korzennych – Molukow, w południowo-wschodniej Azji. Do Europy trafiły w średniowieczu dzięki arabskim kupcom.

Ciekawostka: W tamtych czasach każda nowa przyprawa była uznawana za afrodyzjak, ponieważ była nieznana, a dodatkowo droga i trudno dostępna, dlatego takim produktom nadawano miano afrodyzjaków. Czy goździki to afrodyzjak? Oceńcie samie. 

Właściwości goździków 

W tym artykule dowiesz się o szerokim wachlarzu zastosowań goździków w różnego rodzaju schorzeniach i dolegliwościach. To wszystko uwarunkowane jest niesamowitymi właściwościami, które posiada ta powszechnie znana przyprawa. 

Goździki bogate są w: 

  • eugenol 
  • polifenole
  • błonnik
  • witaminy: C,D, E i K oraz witaminy z grupy B
  • potas
  • fosfor
  • cynk
  • selen
  • magnez
  • żelazo

 

Goździki na ból zębów 

Goździki to nie tylko smaczna przyprawa, ale także produkt znieczulający. Oczywiście goździki będą działały tylko tymczasowo, więc możesz stosować je doraźnie, kiedy ból zęba pojawi się niepodziewanie, a ty czekasz na wizytę u dentysty. Wystarczy, że przyłożysz goździka na bolący ząb. Nie spodziewaj się uśmierzenia bólu od razu, na efekt musisz poczekać. W tym przypadku sprawdzi się także olejek goździkowy wcierany w dokuczliwego zęba. 

Olejek goździkowy skutecznie zwalcza również bakterie oraz zmniejsza ilość kamienia nazębnego, dlatego zaleca się płukanie jamy ustnej płynem, w którego skład wchodzą goździki, olejek z drzewa herbacianego oraz bazylia lub cynamon, goździki i ksylitol. 

Goździki na świeży oddech

Oprócz przeciwbólowych właściwości goździki działają także jak miętowe cukierki czy guma do żucia, a to dlatego, że skutecznie pozbywają się nie tylko bakterii z jamy ustnej, ale także nieświeżego oddechu. Żucie goździków to także doskonały sposób na pozbycie się drażniącego zapachu z ust, który pojawia się po zjedzeniu czosnku. 

Goździki na ból gardła

Ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, goździki pomogą także uśmierzyć ból gardła. Wystarczy regularnie płukać gardło naparem z goździków. Łyżkę stołową rozkruszonych goździków zalej gorącą wodą. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wykonaj płukankę. Zamiast naparu możesz postawić na ssanie lub żucie goździków, co pomoże Ci osiągnąć szybszy i bardziej skuteczny efekt. Wystarczy, że rozgryziesz jeden lub dwa goździki i będziesz je żuła przez kilka minut.

Goździki na wątrobę 

Eugenol zawarty w goździkach jest antyoksydantem, który działa przeciwzapalnie. Ponadto może wzmacniać potencjał detoksykujący wątroby, a także pomaga w walce z marskością wątroby. Zadaniem wątroby jest odtruwanie naszego organizmu ze szkodliwych substancji, które przyjmujemy w pokarmie czy podczas zażywania leków, dlatego warto wspomagać tak ważny element układu pokarmowego. Badanie przeprowadzone na Wydziale Nauk o Żywności w Kairze wykazało, że eugenol wspomaga funkcje wątroby. Goździki zwiększają również wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego stosowane są także przy problemach żołądkowych. 

5 goździków zalej w szklance ciepłą wodą i przygotuj napar. Możesz do smaku dodać odrobinę miodu. 

Należy jednak pamiętać, że goździki stosowane w nadmiarze mogą wywołać odwrotny efekt i uszkodzić narząd. Z tego powodu ostrożnie stosuj kurację goździkami. 

Goździki na ból głowy 

Wspomniany wcześniej eugenol charakteryzuje się także przeciwbólowym i przeciwzapalnym działaniem. Nie tylko pomoże złagodzić ból zęba, ale może okazać się zbawiennym sposobem np. na ból głowy. Możesz szybko przygotować w domu maść goździkową. Namocz goździki w oleju kokosowym i wmasuj miksturę w skronie. Możesz też wymieszać ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków z olejem cynamonowym i aplikować maść na skronie. 

ZOBACZ: Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

REKLAMA

REKLAMA

Goździki na cukrzycę

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Międzynarodowego Centrum Nauk Chemicznych i Biologicznych Uniwersytetu Karaczi w Pakistanie wykazało, że spożywanie goździków wspomaga produkcję insuliny i redukuje poziom cukru we krwi. Ponadto, spożywane regularnie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie. Badania opisane przez Experimental Biology w San Francisco wykazały, że olej goździkowy może zmniejszać ryzyko zawału. 

Goździki na pasożyty

Pasożyty podstępnie dostają się do organizmu człowieka z żywności, wody i powietrza. Pojawiają się nagle i robią wiele szkód, przyczyniając się do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Często trudne do zdiagnozowania, u niektórych nie powodują żadnych objawów. Mimo to nie powinno ich tam być, dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po naturalne metody antypasożytnicze. Jest kilka produktów, których pasożyty nie lubią. Są to m.in. pestki z dyni, czosnek, rumianek, lawenda, ale także goździki w połączeniu z siemieniem lnianym. 

10 gramów suszonych goździków i 100 gramów siemienia lnianego zmiel na sypki proszek. 2 łyżki proszku ze zmielonych goździków i siemienia lnianego wsyp do szklanki wody. Możesz też połknąć proszek i popić wodą. Taką miksturę spożywaj przez 3 dni na czczo, a przez kolejne 3 dni zrób sobie przerwę. Po trzech dniach powtórz kurację. 

Goździki na mole 

Jeśli walczysz z molami spożywczymi, goździki mogą okazać się skuteczną bronią. Przede wszystkim wyrzuć wszystkie produkty, w których zalęgły się intruzy, a następnie umyj miejsce przechowywania tych produktów. Wykorzystaj do tego ocet z kroplą oleju goździkowego. Olejek goździkowy odstrasza też komary, więc może Ci się przydać w okresie letnim.

Goździki w ciąży 

Spożywanie niewielkiej ilości goździków w ciąży jest bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i płodu. Ta przyprawa nie tylko zadziała jako lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, ale może także okazać się skutecznym sposobem na zwiększenie tolerancji nudności. Goździki skutecznie uśmierzą ból zęba również w ciąży.  Zanim jednak zdecydujesz się na domowe leczenie goździkami, skonsultuj się z lekarzem, który oceni czy nie ma co do tego  żadnych przeciwwskazań.

SPRAWDŹ: Czy szczepionka przeciw grypie chroni przed koronawirusem? [News zdrowie]

Goździki – skutki uboczne i przeciwwskazania

Eugenol zawarty w goździkach może być trujący, więc nie przesadzaj z ilością spożywanych goździków. Nie eksperymentuj sama. Zanim postanowisz zmienić swoje nawyki i zacząć stosować domowe leczenie skonsultuj się najpierw z lekarzem. Jednym z przeciwwskazań do spożywania goździków w większych ilościach jest m.in. przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, operacja czy zbliżający się termin cesarskiego cięcia, ponieważ eugenol zawarty w goździkach zmniejsza krzepliwość krwi, co może skutkować nadmiernym krwawieniem. 

Spożywanie goździków zbyt często i w nadmiernych ilościach może mieć swoje skutki uboczne w postaci zmniejszonej krzepliwości krwi lub reakcji alergicznych i skórnych. 

Przepisy z wykorzystaniem goździków 

Jak stosować goździki? Oprócz krótkich instrukcji podanych w artykule jest wiele przepisów z wykorzystaniem tej niesamowicie aromatycznej przyprawy. Goździki możesz dodawać do herbaty, do mięs, kompotów czy dresingów. Mamy dla ciebie kilka propozycji. 

Kompot z gruszek na zimę 

Składniki: 

  • 3 kg gruszek
  • 3 litry wody
  • 300 g cukru
  • 3 goździki na każdy słoik

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Umyj i obierz gruszki. Następnie podziel je na ćwiartki i usuń gniazda. Gruszki włóż do słoików.
  3. Zagotuj wodę z cukrem i zalej nią gruszki w słoikach.
  4. Do każdego słoika wrzuć po 3 goździki.
  5. Zamknij słoiki i pasteryzuj je gotując w garnku. 

Grzane wino z pomarańczą i goździkami

Składniki: 

  • butelka czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 pomarańcze
  • przyprawa do grzanego wina lub gałka muszkatołowa, imbir i pół łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie:

  1. Wino przelej do garnka i dodaj wcześniej pokrojone w plastry pomarańcze (goździki można wbić w skórkę pomarańczy). Wino powinno się podgrzewać, ale nie gotować. 
  2. Po chwili dodaj przyprawy i miód. Mieszaj wino do połączenia składników.
  3. Twój grzaniec jest gotowy, jeśli wino jest gorące. 

Dynia w occie z cynamonem i goździkami

Składniki: 

  • ½ kg dyni (pokrojonej w kostkę) 
  • ½ litra wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki cukru
  • 8 goździków
  • szczypta soli
  • pół szklanki octu 

Przygotowanie:

  1. Obraną, umytą i pokrojoną wcześniej dynię zlej wodą z cukrem i szczyptą soli, zagotuj. 
  2. Dodaj goździki, cynamon i ocet i gotuj jeszcze około 2-4 minut.
  3. Dynię wraz z zalewą przełóż do słoików i pasteryzuj około 15 minut. 

ZOBACZ TEŻ: Apiterapia - lecznicze działanie produktów pszczelich

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA