Wybieraj kolor
Największy przełom ostatnich lat w dyskusji o zapobieganiu starzeniu się związany jest z odkryciem siły przeciwutleniaczy. Dla tych, którym to słowo obiło się o uszy, ale gubią się w szczegółach, przedstawiamy intensywny kurs przyspieszony.
W czasie gdy komórki Twojego ciała metabolizują tlen, tworzą się niestabilne cząsteczki atomów zwane wolnymi rodnikami. Te mogą powodować (i powodują) uszkodzenia komórek, co zwykło się łączyć z chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak choroba Alzheimera czy choroby serca. Wielu naukowców jest przekonanych, że wszystkie oznaki starzenia są bezpośrednim rezultatem ataków wolnych rodników na nasze komórki. Przeciwutleniacze (tu miejsce na fanfary) neutralizują wolne rodniki, powstrzymując je przed wyrządzaniem szkód, i w ten sposób spowalniają proces starzenia. „Przeciwutleniacze potrafią nawet odwrócić proces niszczenia naszych komórek” – twierdzi Bonnie Taub-Dix, rzeczniczka American Dietetic Association (ADA). Obecnie trwa debata, jak wiele z ogromnej różnorodności przeciwutleniaczy pochodzących z produktów żywnościowych nasze ciało jest w stanie wykorzystać i jak skutecznie możemy ich używać. Jednak przekonująca seria badań wskazuje na silny związek między jedzeniem naładowanym przeciwutleniaczami a dłuższym, zdrowszym życiem. Na szczęście wypatrzenie produktów żywnościowych z tymi superwłaściwościami jest proste: to te, które tryskają kolorem. Różne typy jagód (maliny, jagody, jeżyny itp.) zawierają tony przeciwutelniaczy i zdaniem dr. Jamesa Josepha, neurobiologa w USDA Human Nutrition Reserch Center on Aging na Tafts University w Bostonie (USA), pomagają utrzymać, gdy się starzejemy, nasze funkcje poznawcze i motoryczne. Odkryto także, że granaty zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru, a badania opublikowane w „British Journal of Cancer” pokazują, że brokuły i brukselki zawierają związki chemiczne, które pomagają zapobiegać rakowi piersi.