Albert Einstein mówił, że jeśli zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia. Bo pszczoły to skarb. Nie tylko z oczywistych powodów służą roślinom, ale ich wytwory, czyli miód, mleczko, kit pszczeli (propolis) mają niezliczone prozdrowotne właściwości. Ostatnio okazuje się, że nawet ich jad może być lekiem.
Obiecujące eksperymenty przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych, gdzie badano dwa szczególnie trudne do leczenia typy nowotworu - potrójnie ujemny — TNBC i HER2 dodatni. Okazało się, że jad pszczeli radzi sobie z nimi w stosunkowo krótkim czasie (ok. godziny). Oczywiście to dopiero początek poważnych prac nad wykorzystaniem jadu w terapii. Wcześniej inni badacze odkryli, że jad pszczeli ma właściwości przeciwnowotworowe w przypadku innych rodzajów raka, takich jak czerniak.
Badanie zostało przeprowadzone w Instytucie Badań Medycznych Harry’ego Perkinsa w Australii Zachodniej i opublikowano je na łamach czasopisma Nature Precision Oncology .
Podczas badań wstępnych naukowcy sprawdzili działanie ponad 300 gatunków pszczół i trzmieli. Okazało się, że właśnie ekstrakt z jadu pszczół miodnych ma niezwykle silne działanie antynowotworowe. Próbowano oddziaływać na chorą tkankę za pomocą różnych stężeń jadu i okazało się, że jedno z nich może zabić komórki rakowe w ciągu godziny w minimalnym stopniu uszkadzając zdrowe tkanki. Aktywną substancją w jadzie jest melityna - peptyd składający się z 26 aminokwasów. Melityna ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Selektywnie niszczy żywe komórki poprzez destrukcję błon komórkowych. Występuje naturalnie w jadzie, ale może być również wytwarzana syntetycznie.
Nowotwór poddany badaniu, czyli potrójnie ujemny — TNBC jest jednym z najbardziej agresywnych typów i jest leczony chirurgicznie oraz poprzez radioterapię i chemioterapię. Stanowi 10-15% wszystkich przypadków nowotworu piersi.
„Badanie pokazuje, w jaki sposób melityna zakłóca szlaki sygnałowe w komórkach raka piersi w celu zmniejszenia replikacji komórek” – powiedział prof. Peter Klinken.
Wyniki są obiecujące, ale potrzeba jeszcze czasu, aby sprawdzić, czy jad może zostać wykorzystany na dużą skalę.
Żródło: bbc.com