5% cukru
Zalecane przez WHO dzienne spożycie cukru na poziomie maksymalnie 5% wszystkich kalorii to przy naszych zwyczajach żywieniowych mocno wyśrubowany wynik. Żeby go osiągnąć, będziesz musiała odstawić nie tylko czysty cukier (zobacz, co kryje się w łyżeczce cukru), słodycze czy napoje gazowane, ale również sięgnąć po źródła mniej oczywiste.
Niezbędna będzie uważna lektura etykiet wszystkich produktów żywnościowych, do których dodaje się mnóstwo cukru pod najróżniejszymi nazwami. Żeby pomóc Ci go zidentyfikować, poniżej podajemy ich wyczerpującą listę.
Jeśli bardzo brakuje Ci słodkiego smaku, możesz sięgać po naturalne słodziki: stewię, ksylitol czy erytrol (erytrytol). Nie wydają się mieć negatywnych konsekwencji dla zdrowia, chociaż ksylitol w dużych ilościach może drażnić przewód pokarmowy.
Częściej i odważniej sięgaj po przyprawy, których intensywny smak może pomóc Ci zapomnieć o braku słodkiego. Do takich eksperymentów szczególnie nadaje się cynamon czy kardamon.
A czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego nie wyobrażasz sobie dnia bez cukru, choć wiesz, że jest przyczyną wielu chorób i prowadzi do otyłości? Czy to kwestia słabej woli? Dowiedz się więcej na temat uzależnienia od cukru i dowiedz się, jak przestać jeść słodycze i cukier.
Komentarze
~cukrowata, 2019-10-22 08:56:22
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?