1. Podczas planowania dziecka i w czasie ciąży zaleca się zażywanie kwasu foliowego. Uzupełnienie go zmniejsza ryzyko:
A. Rozstępów
B. Ciąży mnogiej
C. Wad rozwojowych dziecka
Odpowiedź C - Niedobory folacyn w organizmie przyszłej mamy mogą spowodować wystąpienie wad rozwojowych cewy nerwowej i innych defektów neurologicznych u dziecka.
2. Łykasz kolagen w płynie, a co jeszcze może uelastycznić skórę od środka?
A. ALA
B. AHT
C. ABC
Odpowiedź A - ALA, czyli kwas alfa linolenowy, jest silnym przeciwutleniaczem, a więc na poziomie komórkowych spowalnia procesy starzenia. Zmniejsza ryzyko zaćmy i problemów z pamięcią. Przy okazji obniża poziom cukru we krwi, co sprzyja odchudzaniu. Wiadomo też, że reguluje gospodarkę lipidową naskórka, a tym samym ujędrnia skórę.
3. Mogę żywić się głównie fast foodami, bo biorę multiwitaminy.
A. Prawda
B. Fałsz
Odpowiedź B - Byłoby super, gdyby to było takie proste, ale niestety nie. Nie istnieje suplement, który odgrywałby rolę antidotum na wszelkie nasze błędy żywieniowe i w stylu życia. Z drugiej strony, badania opublikowane w „Nutrition Journal” wykazały, że ci, którzy łykają regularnie multiwitaminy, prowadzą też zdrowszy niż przeciętnie tryb życia, więc może w tych wielofunkcyjnych tabletkach jest jakaś moc porządkująca.
4. Beta-karotenu nigdy za dużo, prawda?
A. Prawda
B. Fałsz
Odpowiedź B - Beta-karoten to ten składnik, który zapewnia marchewce pomarańczowy kolor. To potężny przeciwutleniacz, ale nawet tutaj sprawdza się zasada, że co za dużo, to niezdrowo. Uczeni z University of Colorado wykazali, że nadmierna suplementacja tego antyoksydantu zwiększa ryzyko raka płuc (u palaczy) i chorób serca nawet o 20%. Wystarczy jeść więcej marchewki, czerwonej papryki i moreli.
5. Nadmiar witaminy D może być szkodliwy.
A. Prawda
B. Fałsz
Odpowiedź B - Według Mayo Clinic zatrucia witaminą D zdarzają się ekstremalnie rzadko. Głównym źródłem witaminy D jest słońce, a my większość życia spędzamy w pomieszczeniach zamkniętych, w związku z czym w Polsce niedobór tej witaminy jest powszechny. Od września do kwietnia warto ją suplementować w dawce 1000-2000 IU na dobę.
ZOBACZ TEŻ: Niedobór witaminy D a depresja
6. Jak często niedobór witaminy B12 występuje u młodych kobiet, które jedzą mięso?
A. Praktycznie nie występuje
B. U 12%
C. Prawie 50%
Odpowiedź B - Niedobory witaminy B12 u weganek są częste, ale badanie opublikowane w „British Medical Journal” wykazało, że również 12% kobiet „mięsożernych” między 20. a 40. rokiem życia cierpi na jej niedobór. Jeżeli z niewiadomych powodów brakuje Ci energii albo często masz problemy z pamięcią, sprawdź, czy nie należysz do tych 12% i idź do lekarza, bo możesz mieć problemy z wchłanianiem. Suplementacja raczej nie pomoże.
7. Suplementacja wapnia wzmacnia kości o...
A. 2%
B. 20%
C. 200%
Odpowiedź A - Wprawdzie wapń jest niezbędny dla kości, ale – jak donosi „British Medical Journal” – codzienna suplementacja wapnia wzmacnia je nieznacznie, a nadmiar może zwiększać ryzyko chorób serca. Kilka plasterków żółtego sera i szklanka mleka dziennie wystarczą, żeby zabezpieczyć rekomendowaną dawkę, czyli 1000 mg dziennie.
8. Według Cochrane Library łykanie witaminy C zmniejsza ryzyko złapania przeziębienia tylko o 3%. Niewiele, ale zawsze coś. Najwięcej jej znajdziesz w...
A. Cytrynie
B. Truskawkach
C. Czarnych porzeczkach
Odpowiedź C - Według ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej czarne porzeczki zawierają nawet sześć razy więcej witaminy C niż cytryna.