1. Ta terapia nie działa
Niestety, okazuje się, że słodycze pocieszki działają dokładnie odwrotnie. W 2015 roku prof. James Ganwisch z Uniwersytetu Columbia przebadał zależności między indeksem glikemicznym a zaburzeniami nastroju i odkrył, że dieta o wysokim indeksie glikemicznym sprzyja rozwojowi depresji.
2. Podstępny psuj
Cukier prawdopodobnie zaburza działanie receptorów dopaminy w mózgu. Dopamina, jak zapewne wiecie, to hormon dobrego samopoczucia. Nawet jeśli wydziela się jej odpowiednia ilość, to jeżeli receptory nie działają prawidłowo, jej pozytywny wpływ na nastrój jest minimalny
3. Jak narkotyk
Udowodniono, że cukier jest substancją uzależniającą. A najnowsze dane wskazują, że liczba osób uzależnionych od cukru gwałtownie rośnie. Myślisz, że Ciebie to nie dotyczy? A przypomnij sobie, ile to razy mówiłaś sobie: „Wezmę tylko jedno”, a po chwili okazywało się, że pudełko Rafaello jest puste?
4. Kac
Inną charakterystyczną konsekwencją jest niesmak w stosunku do siebie, złość na siebie z powodu tych ataków łakomstwa, pogarszające się poczucie własnej wartości. „Znowu to zrobiłam, jestem beznadziejna” – myślisz z rozpaczą, gdy łyżeczka stuka o dno pustego słoika Nutelli.
ZOBACZ TEŻ: Najlepsze pozycje do spania
Komentarze