Co się dzieję, gdy... pęka kość

Złamania kości to poważne wyzwanie dla rekonstrukcyjnych sił Twojego organizmu. Sprawdź, jak wygląda proces odbudowy, czym jest stan zapalny po kontuzji, jaka dieta przyspieszy gojenie i czego unikać, żeby wszystko dobrze i szybko się pozrastało.

kontuzja fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Traaach i...

...no właśnie – złamanie czy nie? Tak naprawdę złamanie trudno zdiagnozować: najczęściej trzeba zrobić prześwietlenie, żeby mieć pewność. Ale jeśli masz wielkiego siniaka, kończyna Ci spuchła, dziwnie się rusza albo mdlejesz, prawdopodobieństwo złamania jest spore.

Siniak

Złamana kość uciska tkanki i powoduje krwotok – to właśnie jest siniak, przez lekarzy nazywany krwiakiem. Organizm musi wytworzyć nowe naczynia krwionośne, którymi krew może dotrzeć do miejsca złamania i dostarczyć do kości substancje niezbędne do jej odbudowania.

Dowiedz się także, jak chronić kolana przed zwyrodnieniem stawów i jak uniknąć kontuzji podczas biegania.

kontuzja fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Oczyszczanie

Zanim jednak zacznie się budowę, najpierw trzeba posprzątać. Kilkumilimetrowe fragmenty kości z obu końców złamania obumierają. W tym miejscu pojawiają się osteoklasty, które „zjadają” uszkodzone i martwe komórki kości, w ten sposób oczyszczając pole dla nowych komórek.

Pożar w kości

W ciągu ośmiu godzin od złamania w tkankach położonych wewnątrz kości rozpoczyna się proces zapalny. Nie przejmuj się, to właśnie początek gojenia. Twój układ odpornościowy zwiększa dostawy krwi. Lepiej nie łykaj wtedy środków przeciwzapalnych, bo Twoje kości, zamiast się zrastać, będą się o siebie ocierały.

shutterstock.com shutterstock.com

Odbudowa

Teraz rozpoczyna się właściwy proces zrastania. Komórki, zwane fibroblastami, zaczynają tworzyć coś w rodzaju rusztowania, zwanego w medycynie macierzą. Ma ono postać sieci z wapnia, chrząstki i kolagenu. Wapń zapewnia sztywność, a kolagen elastyczność. Nowa tkanka jest jednak nadal krucha. Na szczęście, mając ból złamania świeżo w pamięci, raczej nie przeciążysz tej kości.

Jedz tłuste ryby morskie. Są bogate w witaminę D, potrzebną do mineralizacji kości oraz wspomagania przyswajania wapnia i fosforu.

Jak nowa

Dobra wiadomość: po półtora roku Twoja kość będzie w miejscu złamania mocniejsza, niż była. Pod warunkiem że w tym czasie nie przegniesz z alkoholem: „procenty” wypłukują z organizmu wapń niezbędny w tej odbudowie. Zatem, gdy dokuśtykasz do baru, zamów szklankę mleka.

WH 01-02/2016

REKLAMA