Masz go w kościach, śledzionie i tarczycy. Choć jest go naprawdę niewiele, bor może zdziałać naprawdę dużo. Jest „ dowódcą” dla większych minerałów, reguluje ich pracę, neutralizuje antagonizmy. Wiele wskazuje również na to, że zwiększenie podaży boru znacznie poprawia funkcje poznawcze.
Uczeni z United StatesDepartment of Agriculture przeprowadzili eksperyment na ochotnikach i odkryli, że Ci, którym podawano suplementy z borem, zauważyli poprawę funkcjonowania mózgu – między innymi poprawiła im się pamięć krótko i długotrwała, koordynacja ruchowa, zdolność analizy problemu i koncentracji uwagi.
Niedobór
Niedobór tego mikroelementu jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet po menopauzie, bo bardzo zwiększa ryzyko osteoporozy i artretyzmu. W każdym wieku natomiast może doprowadzić do nadczynności tarczycy i związanych z tym objawów: kołatania serca i arytmii.
Dzienne zapotrzebowanie
Dieta europejska zapewnia przeciętnie od 0,5 do 4 mg boru. Tyle w zupełności wystarczy, suplementacja bez wyraźnego zalecenia lekarza nie ma sensu.
Nadmiar
Nie przedawkujesz boru tak łatwo, bo organizm go nie magazynuje. Gdyby Ci się jednak zdarzyło, musisz liczyć się z osłabieniem, rozdrażnieniem, bólami brzucha , biegunkami i wypadaniem włosów. Nic miłego.
Bor w postaci kwasu borowego często jest też stosowany w leczeniu i profilaktyce infekcji intymnych. Stosuj go tak długo jak trzeba, ale przy dłuższym używaniu skonsultuj się z lekarzem, bo bor w dużych ilościach może uszkodzić nerki.
Najlepsze źródła
Najwięcej boru jest w owocach (jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, daktylach, winogronach), orzechach, fasoli oraz w piwie i winie (!).
Zajrzyj do naszego leksykonu mikroelementów i poczytaj o pozostałych składnikach mineralnych.