Choroba Leśniewskiego-Crohna
Zapalenie jelit, najczęściej końcowego odcinka jelita krętego, ale może zaatakować każdą część przewodu pokarmowego – od ust po odbyt. Może wymagać operacji
Celiaklia
Dwa razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Układ odporności chorych na celiaklię reaguje przesadnie na gluten – białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Konieczne jest odstawienie glutenu.
ZOBACZ TEŻ: Jedzenie glutenu powoduje wzdęcia?
Uchyłki jelita grubego
To coś w rodzaju kieszonek w ścianie jelita. Za przyczynę uważa się złą dietę. Gdy dojdzie do stanu zapalnego uchyłków, może Cię boleć brzuch po lewej stronie, poniżej pępka. Pomagają zmiana diety i antybiotyki.
Nietolerancja laktozy
Niedobór enzymu rozkładającego laktozę, czyli cukier mleczny. Wiele osób cierpi też na nietolerancję kazeiny lub białek mleka (alfa-laktoalbuminy i beta-laktoglobulny) Rozwiązanie – odstawienie produktów mlecznych. Na szczęście dziś na stoiskach z nabiałem można już znaleźć sporo produktów oznaczonych jako „bez laktozy” lub „lactose free”. Przestały już też być trzy razy droższe.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Choroba ma charakter przewlekły z długimi okresami wyciszenia. Pierwszy atak następuje zazwyczaj między 15. a 25. rokiem życia. Objawem mogą być m.in. częste, mało obfite stolce ze śladami krwi. Czasami pomaga odstawienie nabiału.
Gdy jelito jest drażliwe
20% dorosłych cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS). Objawia się częstymi bólami brzucha i zaburzeniem rytmu wypróżnień. Rozpoznanie IBS nie jest łatwe, bo nie ma testu, który pozwalałby ją wykryć. Lekarze ustalają diagnozę po wykluczeniu innych potencjalnych przyczyn. U ponad 50% pacjentów z IBS występują zaburzenia w sferze psychologicznej – najczęściej lęk i depresja. Najlepszym sposobem na złagodzenie objawów jest modyfikacja diety pod okiem specjalisty.
ZOBACZ TEŻ: Jelita i mózg - co je łączy?