Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Bezpieczny dom: zagrożenia w Twojej kuchni

Pewnie wiesz, że kuchenka może być naprawdę niebezpiecznym sprzętem, ale czy zdawałaś sobie sprawę z tego, że lodówka również? Pokażemy, gdzie czają się zagrożenia i podpowiemy, jak ich uniknąć.

kuchnia, dom

Nie bez powodu mówi się, że sercem domu jest kuchnia. To tam często toczy się większość rodzinnego życia. Wydaje Ci się, że w swojej kuchni możesz się czuć bezpiecznie? Błąd. Podpowiadamy, gdzie czają się niebezpieczeństwa i jak ich uniknąć.

Kuchenka

Kuchenki gazowe emitują nie tylko doskonale znany i niebezpieczny tlenek węgla, ale również formaldehyd, który po przekroczeniu określonego stężenia może wywoływać wysypkę, bóle i zawroty głowy, a po dłuższym narażeniu również astmę.

Żeby zmniejszyć ryzyko zatrucia toksycznymi gazami, zadbaj o wentylację: nie zasłaniaj niczym kratki wentylacyjnej i zamontuj czujnik tlenku węgla.

Lodówka

Wg badań uczonych ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, najczęstszą znaną przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są ciastka, desery i lody zawierające jajka. Uważaj na nie zwłaszcza w lecie i zwłaszcza na wsi – to właśnie tam najczęściej dochodzi do zatruć salmonellą.

Jeśli więc masz swojego dostawcę wiejskich jajek, pamiętaj o starannym umyciu tuż przed wykorzystaniem. Nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki – w ten sposób zniszczysz warstwę chroniącą wnętrze przed przedostaniem się do środka bakterii.

Jajka myj miękką szczoteczką w ciepłej wodzie, a jeśli zamierzasz przyrządzić je na surowo, zanurz w bardzo gorącej wodzie na 10 sekund.

Z niebezpiecznej kuchni mogłabyś teoretycznie uciec do innego pomieszczenia, ale tam także czekają na Ciebie szkodliwe substancje. Jakie? Sprawdź dom pod lupą WH.

Poznaj także 12 patentów na błysk, czyli nieoczywiste sposoby na sprzątanie.

WH 06/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij