6 naturalnych suplementów na jelita

Suplementy to nie cudowne eliksiry - nie zmienią Cię jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ale przyjmowane regularnie mogą poprawić stan organizmu zmęczonego stresem czy monodietą z najbliższej pizzerii.

Suplementy na jelita fot. shutterstock.com

Wszystkie to znamy: wzdęcia, ból, kłucie, zaparcia, wręcz przeciwnie... Czasem to tylko niestrawność, czasem okres, czasem niestety coś poważniejszego. Na szczęście wiele dolegliwości można złagodzić substancjami pochodzenia naturalnego. Możesz dostosować dietę - to najlepsze rozwiązanie – ale jeśli żyjesz zbyt szybko, możesz też sięgnąć po suplementy, które pomogą Ci uzupełnić to, czego akurat najbardziej brakuje Twoim jelitom.

ZOBACZ TEŻ: Witamina D: na co działa, czy ma wpływ na mózg i kto powinien ją suplementować przez cały rok

To ci może pomóc

1. Enzymy trawienne

Wprawdzie organizm sam produkuje enzymy niezbędne do rozkładania białek, węglowodanów i tłuszczów, jednak czasem jest ich za mało. W suplementach enzymy występują zazwyczaj w pakietach – lipaza, amylaza, proteaza itd. – gdyż wspólnie działają najskuteczniej. Źródłem enzymów w preparatach są najczęściej rośliny, np. papaja (papaina) czy ananas (bromelaina).

2. Korzeń lukrecji

Badania wykazały, że ekstrakt z korzenia lukrecji łagodzi stany zapalne w jelitach i zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów. Badania uczonych z Indii wykazały też, że preparaty z korzenia lukrecji wpływają korzystnie na różnorodność flory bakteryjnej i łagodzą objawy niestrawności o różnym podłożu, w tym również alergicznym.

3. Piperyna

Piperyna poprawia ukrwienie, rozszerzając drobne naczynia krwionośne, dzięki czemu cały organizm funkcjonuje lepiej. Badania wykazały również, że substancja aktywna pieprzu prawdopodobnie zwiększa też wchłanianie niektórych istotnych pierwiastków, jak wapń czy selen.

4. Probiotyki

Bakterie probiotyczne to tylko taka ogólna nazwa – zanim po nie sięgniesz, sprawdź dokładnie, jaki szczep jest w danym preparacie, bo nie wszystkie szczepy mają udowodnione działanie. Na przykład jeśli chcesz odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii, sięgnij po połączenie Lactobacillus i Bifidobacterium, a jeśli cierpisz na zespół jelita wrażliwego, pomogą Ci bakterie ze szczepów Lactobacillus plantarum 299 v lub Bacillus coagulans MTCC 5856. Zwracaj też uwagę, czy podana jest ilość – żeby zadziałały, musi ich być więcej niż miliard.

5. Inulina

Inulina jest prebiotykiem, a więc tym, co dobre bakterie lubią najbardziej. Nie jest trawiona, więc dociera aż do jelita grubego, gdzie stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii. A że przy okazji reguluje też pracę jelit, zmniejszając liczbę zaparć? Same plusy.

6. Mięta pieprzowa

Substancje aktywne mięty pieprzowej rozluźniają niezależne od woli mięśnie gładkie, a to właśnie ich skurcze często są przyczyną bólu brzucha. Uwaga – lekarze z Harvardu przestrzegają, że w przypadku zgagi mięta jest niewskazana, gdyż może tylko pogorszyć objawy.

ZOBACZ TEŻ: Zespół jelita drażliwego - objawy, leczenie

REKLAMA