1. Zażywaj aspirynę
Małe dawki zapobiegają zakrzepom, które powodują ataki serca, ale regularne zażywanie może przyczyniać się do krwawienia żołądka i wzmagać ryzyko udaru. To, czy możesz ją zażywać, zależy od Twojego wieku i historii chorób w rodzinie. Skonsultuj się z lekarzem.
2. Zmniejsz ilość nasyconych tłuszczów
Niszczące tętnice tłuszcze powinny liczyć mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii. Idealnie by było, gdybyś mogła je utrzymać na poziomie 7%. Bądź czujna, czytając etykiety produktów, i unikaj częściowo utwardzonych tłuszczów (tzw. trans).
ZOBACZ TEŻ: Koniec z biopsją. Sonda InProbe w 30 minut powie ci, czy to rak piersi
3. Po menopauzie zetnij 200 kcal dziennie
Po „50” Twój metabolizm zwalnia o 5% na dekadę, więc Twoje ciało spala mniej kalorii, nawet jeśli jesteś umiarkowanie aktywna.
4. Ogranicz suplementowanie przeciwutleniaczy
I nie oczekuj od nich, że zapobiegną chorobom układu krążenia. Ostatnie badania sugerują, że wysokie dawki beta-karotenu, witaminy A i witaminy E właściwie mogą nawet zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci, a zbyt dużo witaminy C może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu cukrzycy u kobiet powyżej 50. roku życia. Zwiększ zamiast spożycie warzyw i owoców.
Komentarze