Spodziewa się on, że w ślad za słodkim smakiem pójdzie dawka energii, a gdy jej nie otrzymuje, dopomina się o swoje, wysyłając sygnał głodu. Efekt? Wcale nie jest lepiej niż po cukrze.
Lepiej zastosuj te zamienniki - mają sporo wartości odżywczych:
1. Miód
Pełen jest cennych enzymów (chyba że zamordujesz je gorącą wodą), ma także silne właściwości przeciwbakteryjne.
2. Owoce
Są pełne witamin i minerałów, a także smaku, który wybornie podrasuje owsiankę czy koktajl. Używaj na zdrowie.
3. Syrop klonowy
Pełno w nim przeciwutleniaczy, świetny do marynat i sosów.
Więcej zamienników znajdziesz tutaj: Czym najlepiej zastąpić cukier - zamienniki
Ukoić stres
Stres torpeduje odchudzanie nie tylko zewnętrznie (zajadanie problemów), ale też od środka. Badacze z Ohio State University twierdzą że długotrwałe napięcie wzmaga stany zapalne w przewodzie pokarmowym i zakłóca wydzielanie leptyny, hormonu sytości, przez co możesz mieć trudności z kontrolowaniem apetytu. Pomóc może Ci oliwa z oliwek, która zawiera kwas oleinowy łagodzący wspomniane stany zapalne. Bo na całkowite wyeliminowanie stresu niestety liczyć chyba nie możemy.
Nie bój się tłuszczu
Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Brigham and Women’s Hospital w Bostonie dokonali podsumowania aż 53 różnych badań obejmujących 68 000 odchudzających się osób. Zaobserwowali, że osoby stosujące diety o niskiej zawartości węglowodanów były po roku trochę szczuplejsze od tych na dietach niskotłuszczowych. Różnica nie była wielka, więc badacze nie wyprowadzali wniosku o wyższości którejkolwiek z diet. Uznali jednak, że nie ma podstaw do formułowania często spotykanych zaleceń, że aby schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie tłuszczu.
SPRAWDŹ: Tłuszcze - które jeść, jakich unikać?
2,5
O tyle kilograma lżejsze były osoby prowadzące dzienniczki treningowo-żywieniowe w porównaniu do tych, które w żaden sposób nie monitorowały swojego odchudzania (University of Pittsburgh)
ZOBACZ TEŻ: Jak schudnąć w 7 prostych krokach