[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

25 najlepszych produktów dla zdrowia i urody

To nieprawda, że młodość przywraca się skalpelem chirurga plastycznego. Można ją zachować jedzeniem odpowiednich produktów, ponieważ jest w nich moc, która pomoże utrzymać Cię w najwyższej formie wewnątrz i na zewnątrz. Na całe życie.

ZDROWE PRODUKTY

Twoje włosy

Niskotłuszczowy serek wiejski

Włosy są prawie w całości białkiem, zatem uzyskanie silnej, pełnej życia grzywy zaczyna się od jedzenia jego dużych ilości. Serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu to białkowa kategoria ciężka z 14 gramami na pół kubka.

Pestki dyni

Dodawaj łyżkę stołową tych bogatych w cynk pestek do zbożowych płatków śniadaniowych i ogranicz proces wypadania włosów. Tę prawdę potwierdzą Ci dermatolodzy na całym świecie.

Twoje intymne sprawy

Jagody

Od chroniącej wzrok witaminy C, przez smak, po tłumiący apetyt błonnik – jest wiele powodów, by kochać te fabryczki przeciwutleniaczy. W dodatku naukowcy są przekonani, że – podobnie jak żurawina – jagody walczą z infekcjami przewodu moczowego. Najlepsze są te dzikie, ponieważ zawierają 26% więcej przeciwutleniaczy niż jagody szklarniowe.

Kefir

Grzybicze infekcje nie są przyjacielem łóżkowych igraszek, ale picie dużej ilości skwaśniałych produktów mlecznych, w tym kefiru, jest dobrym sposobem na ich zmniejszenie. Badania wykazują, że te produkty wspomagają waginę dobroczynnymi bakteriami, więc kefirowe smoothie musi wejść do Twojego menu. Zblenduj pół kubka zwykłego kefiru z jednym kubkiem odtłuszczonego lub niskotłuszczowego mleka, garść jagód i jedną łyżkę masła migdałowego.

Twój mózg

Pstrąg

Ta żyjąca w zimnych wodach ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które poprawiają funkcjonowanie mózgu i walczą z chandrą. Omega-3 zmniejszają ryzyko zapalenia opon mógowych i regulują neuroprzekaźniki odpowiadające za dobre samopoczucie. Filet posyp szczyptą soli morskiej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrop sokiem z cytryny, następnie smaż na patelni bez tłuszczu (tylko posmarowanej tłuszczem) na średnim ogniu, aż jedna strona lekko zbrązowieje. Następnie obróć filet i smaż do momentu, aż wnętrze będzie lekko różowe (całość zajmie 6-8 minut).

Jarmuż

Badania opublikowane w piśmie „Neurology” wykazały, że jedzenie więcej niż dwóch porcji warzyw dziennie – a szczególnie zielonych, liściastych warzyw, takich jak jarmuż – spowalnia zaburzenia zdolności poznawczych o 40%. Stępisz gorzki smak jarmużu, gdy posiekane w poprzek liście usmażysz na małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu z jedną łyżeczką soku z cytryny, posiekanym ząbkiem czosnku, łyżką stołową orzeszków piniowych i szczyptą soli.

Twój nos

Pestki słonecznika

Katar sienny to prawdziwa zmora, ale można zmniejszyć kapanie dzięki witaminie E. Naukowcy podejrzewają, że uspokaja ona te części Twojego układu odpornościowego, które reagują alergicznie. 28 gramów tych ziaren zawiera 49% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Twoje oczy

Jajka

Żółtka to drużyna gwiazd, jeśli chodzi o źródło dwóch przeciwutelniaczy: luteiny i zeaksantyny. Są to karotenoidy, które zwalczają zarówno kataraktę, jak i zwyrodnienie plamki żółtej – głównej przyczyny ślepoty. I nie martw się o swój poziom cholesterolu – naukowcy z uniwersytetu w Massachusetts doszli do wniosku, że jedzenie średnio jednego jajka dziennie nie podnosi poziomu cholesterolu.

Marchewka

Porada naszych babć dotycząca jedzenia dużej ilości marchwi, by dobrze widzieć w ciemności, jest słuszna. Marchew zawiera beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. W siatkówce oka prowitamina A stanowi część barwników wzrokowych skupiających światło. Wczesnym objawem jej niedoboru jest tzw. kurza ślepota, czyli gorsze widzenie przy gorszym świetle. Na marginesie: kalafior, brukselka i brokuły też świetnie robią naszym oczom.

ZOBACZ: Zdrowe i szybkie przepisy na obiady + lista zakupów [170zł, 5 dań, 21 porcji]

REKLAMA

REKLAMA

Twoja skóra

Pomidory

Warzywa i owoce tracą część swoich właściwości podczas przetwarzania, ale nie pomidor. Ten właśnie działa szczególnie korzystnie, gdy jest przetworzony. Dobrodziejstwa dla skóry wynikają z dużo większej ilości likopenu z grupy karotenoidów, które ograniczają działanie szkodliwych promieni ultrafioletowych (UV), przez co obniżają ryzyko raka skóry i powstrzymują powstawanie zmarszczek.

Konopie

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w konopiach pomogą utrzymać Twoją skórę nawilżoną, byś nie wyglądała jak bohaterka „Zmierzchu”. Wrzuć do blendera po łyżce stołowej soku z cytryny, orzeszków pinii i łuskanych nasion konopi oraz kubek oleju z nasion konopi, posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i połowę kubka świeżej bazylii. Zmiel w blenderze i ciesz się pysznym, zdrowym pesto.

Twoje usta

Orzechy włoskie

Aby zachować wilgotne, piękne, niespierzchnięte usta Twoje ciało musi ciągle zastępować stare komórki skóry nowymi. Uczeni twierdzą, że to tłuszcze omega-3 pomagają regulować tę rotację, dzięki czemu odbywa się ona przez cały czas. A w przeciwieństwie do szczególnie chwalonych migdałów, orzechy włoskie zawierają tony tych tłuszczów. Przygotuj usta do pocałunków, zjadając 6-7 orzechów dziennie.

Twoje paznokcie

Wołowina

Spośród wszystkich źródeł wysoko przyswajalnego żelaza dostępnych w supermarkecie wołowina powinna trafiać do koszyka jako jedna z pierwszych. Niski poziom żelaza, wspólny dla wielu kobiet, nie tylko pozbawia Cię energii, ale może także powodować łamliwość paznokci. Najmniej tłusta część wołowej tuszy – górna część udźca (i inne jego części) – zasługuje na miejsce w czołówce. Wybieraj także, gdy możesz, wołowinę z krów karmionych trawą, a nie paszą z kukurydzy.

Twoje piersi

Kiełki brokułów

Sulforafan, który odkryto w brokułach, pobudza enzymy, które mogą powstrzymywać wzrost komórek raka piersi. Naukowcy z Johns Hopkins University w Baltimore odkryli, że kiełki brokuła mają tego związku nawet do 20 razy więcej niż w pełni dojrzałe warzywa (je także uprawiano i badano). Podkręć swoje kanapki i sałatki połową kubka kiełków. Porcja 28-gramowa kiełków zawiera 73 mg naturalnie występującego sulforafanu.

Twoje serce

Szparagi

Włoscy naukowcy odkryli, że kwas foliowy (rodzaj witaminy B) obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który, jak się uważa, przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, a w dalszej kolejności zwiększa ryzyko chorób serca. Osiem gotowanych na parze szparagów zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a przy okazji dostarcza innego, sercolubnego składnika – potasu.

Sok z czerwonych winogron

Zdaniem badaczy z University of Glasgow sok z czerwonych winogron ma wysoką zawartość fenoli – grupy silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające serce. Aby zmniejszyć kaloryczność i równocześnie zadbać o tętnice, wymieszaj sok z winogron pół na pół z wodą gazowaną.

SPRAWDŹ SIĘ: Zdrowe odżywianie - fakty i mity [test WH]

REKLAMA

Twój brzuch

Suszone śliwki

Te bogate w błonnik owoce pomagają utrzymać w świetnej formie Twój układ pokarmowy. Mogą także, mówiąc obrazowo, skurczać Twój żołądek. Badania przeprowadzone na 74 000 ankietowanych kobietach, opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, wykazały, że u tych pań, które jadły więcej błonnika, prawdopodobieństwo, że przybiorą na wadze, było o 49% mniejsze. Skomponuj swoją własną mieszkankę studencką z garści pokrojonych, wydrylowanych z pestek śliwek suszonych, dodaj orzechy włoskie, nasiona dyni, suszone jagody i nasiona konopi.

Tempeh

Robiony z pełnych ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji tempeh wymości nasze wnętrzności dobroczynnymi bakteriami. Gdy żywe mikroorganizmy już się w nas rozgoszczą, to wspomogą trawienie, zmniejszą produkcję gazów i będą zabijać bakterie powodujące wrzody. Podobnie jak tofu, tempeh nasiąka otaczającymi go smakami, więc odkrój plaster i obtocz go w chili, zupie lub sosie do makaronu.

Twoje kości

Czekolada

Czekolada jest bogata w – istotny dla zdrowych kości – magnez. Właśnie dlatego naukowcy z University of Tennessee łączą większe spożycie magnezu z większą gęstością mineralną naszego kośćca. Możesz dziennie zjadać w kostkach jedną trzecią lub około połowy tabliczki gorzkiej czekolady.

Łosoś w puszce

Zawarte w tych tłustych rybach kwasy omega-3 poprawiają gęstość kości. Łosoś w zalewie naturalnej z puszki jest niedrogi i zwykle ma mniej niż inne ryby metali ciężkich, takich jak rtęć. Jest także dobrym źródłem wapnia i kolejnym „must have” dla Twoich kości. Możesz spróbować zrobić z niego burgera: 1 puszka łososia, jajko, 1/4 kubka bułki tartej, 1/4 posiekanej cebuli i pół łyżeczki kuminu.

Twoje zęby

Mango i kiwi

Oba owoce dostarczają więcej chroniącej dziąsła witaminy C niż pomarańcze. Włoscy naukowcy dodatkowo odkryli, że każda porcja owoców, którą dziennie w siebie wrzucisz – nawet pojedyncze kiwi – zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej o 50%.

Krewetki

Badacze wykazali, że witamina D może spuścić łomot cytokinom – białkom wywołującym stany zapalne. 80 g krewetek dostarcza 65% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, więc wrzuć je na wok wraz z warzywami.

Twoje mięśnie

Serek ricotta

Obciążone mięśnie muszą regenerować się i rosnąć, a białko serwatkowe jest prawdziwym wirtuozem, jeżeli chodzi o wspieranie Cię przy budowie dobrze przypakowanego ciała. O ile zsiadłe mleko jest używane do produkcji większości serów, to ricotta jest robiona z serwatki – produktu ubocznego przy procesie produkcji serów. Aby uzyskać zabójcze śniadanie, zmieszaj niskotłuszczową ricottę z jajecznicą, salsą i kiełkami brokułów.

ZOBACZ TEŻ: Ortoreksja - zbyt zdrowe odżywianie nie jest zdrowe


Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij