Twoje włosy
Niskotłuszczowy serek wiejski
Włosy są prawie w całości białkiem, zatem uzyskanie silnej, pełnej życia grzywy zaczyna się od jedzenia jego dużych ilości. Serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu to białkowa kategoria ciężka z 14 gramami na pół kubka.
Pestki dyni
Dodawaj łyżkę stołową tych bogatych w cynk pestek do zbożowych płatków śniadaniowych i ogranicz proces wypadania włosów. Tę prawdę potwierdzą Ci dermatolodzy na całym świecie.
Twoje intymne sprawy
Jagody
Od chroniącej wzrok witaminy C, przez smak, po tłumiący apetyt błonnik – jest wiele powodów, by kochać te fabryczki przeciwutleniaczy. W dodatku naukowcy są przekonani, że – podobnie jak żurawina – jagody walczą z infekcjami przewodu moczowego. Najlepsze są te dzikie, ponieważ zawierają 26% więcej przeciwutleniaczy niż jagody szklarniowe.
Kefir
Grzybicze infekcje nie są przyjacielem łóżkowych igraszek, ale picie dużej ilości skwaśniałych produktów mlecznych, w tym kefiru, jest dobrym sposobem na ich zmniejszenie. Badania wykazują, że te produkty wspomagają waginę dobroczynnymi bakteriami, więc kefirowe smoothie musi wejść do Twojego menu. Zblenduj pół kubka zwykłego kefiru z jednym kubkiem odtłuszczonego lub niskotłuszczowego mleka, garść jagód i jedną łyżkę masła migdałowego.
Twój mózg
Pstrąg
Ta żyjąca w zimnych wodach ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które poprawiają funkcjonowanie mózgu i walczą z chandrą. Omega-3 zmniejszają ryzyko zapalenia opon mógowych i regulują neuroprzekaźniki odpowiadające za dobre samopoczucie. Filet posyp szczyptą soli morskiej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrop sokiem z cytryny, następnie smaż na patelni bez tłuszczu (tylko posmarowanej tłuszczem) na średnim ogniu, aż jedna strona lekko zbrązowieje. Następnie obróć filet i smaż do momentu, aż wnętrze będzie lekko różowe (całość zajmie 6-8 minut).
Jarmuż
Badania opublikowane w piśmie „Neurology” wykazały, że jedzenie więcej niż dwóch porcji warzyw dziennie – a szczególnie zielonych, liściastych warzyw, takich jak jarmuż – spowalnia zaburzenia zdolności poznawczych o 40%. Stępisz gorzki smak jarmużu, gdy posiekane w poprzek liście usmażysz na małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu z jedną łyżeczką soku z cytryny, posiekanym ząbkiem czosnku, łyżką stołową orzeszków piniowych i szczyptą soli.
Twój nos
Pestki słonecznika
Katar sienny to prawdziwa zmora, ale można zmniejszyć kapanie dzięki witaminie E. Naukowcy podejrzewają, że uspokaja ona te części Twojego układu odpornościowego, które reagują alergicznie. 28 gramów tych ziaren zawiera 49% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Twoje oczy
Jajka
Żółtka to drużyna gwiazd, jeśli chodzi o źródło dwóch przeciwutelniaczy: luteiny i zeaksantyny. Są to karotenoidy, które zwalczają zarówno kataraktę, jak i zwyrodnienie plamki żółtej – głównej przyczyny ślepoty. I nie martw się o swój poziom cholesterolu – naukowcy z uniwersytetu w Massachusetts doszli do wniosku, że jedzenie średnio jednego jajka dziennie nie podnosi poziomu cholesterolu.
Marchewka
Porada naszych babć dotycząca jedzenia dużej ilości marchwi, by dobrze widzieć w ciemności, jest słuszna. Marchew zawiera beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. W siatkówce oka prowitamina A stanowi część barwników wzrokowych skupiających światło. Wczesnym objawem jej niedoboru jest tzw. kurza ślepota, czyli gorsze widzenie przy gorszym świetle. Na marginesie: kalafior, brukselka i brokuły też świetnie robią naszym oczom.
ZOBACZ: Zdrowe i szybkie przepisy na obiady + lista zakupów [170zł, 5 dań, 21 porcji]
Komentarze
~Kaliope88, 2020-10-20 22:49:55
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?