Co jeść podczas przeziębienia i grypy?
Rosół z kury
Mięso kurczaka zawiera dużo pełnowartościowego białka, które pomaga w walce z infekcją. Rosół z kury ma również właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy.
Witamina C
To świetny przeciwutleniacz, który pomoże wzmocnić odporność. Jej największe stężenie mają cytrusy. Sporą dawkę zawierają też: czerwona papryka, brokuły, brukselka, dynia, papaja, bataty i pomidory. Jedz je całą jesień i zimę a wzmocnisz układ odpornościowy.
Czosnek, cebula i pory
Ich jedzenie solo nie jest zbyt przyjemne, ale jako dodatek do potraw będą działać przeciwwirusowo. Gdy dopadnie Cię jakieś paskudztwo, szybko i skutecznie pomogą w jego zwalczeniu.
ZOBACZ TEŻ: Trening kontra grypa - przechytrz chorobę.
Imbir
Zawiera związki zwane seskwiterpenami a także gingerole. To właśnie one zwalczają wirusy, infekcje a także hamują kaszel. Pij herbatę z odrobiną rozdrobnionego imbiru a szybko rozprawisz się z chorobą.
Miód
Jest doskonałym lekarstwem na przeziębienia i grypę. Jego właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne pomagają zwalczać infekcje wirusy, bakterie a nawet grzyby.
Kefir
Jest naładowany probiotykami, które wzmacniają układ odpornościowy. Polecamy także kiszonki, które podobnie jak kefir mają dobre bakterie i zmniejszają ryzyko przeziębień.
Selen i cynk
Jedz produkty, które je zawierają a przeziębienie czy grypa będą Ci niestraszne. W selen bogate są m.in. orzechy, homary, ostrygi, małże, kraby i tuńczyk. Do swojej diety dostarczaj także cynk. Jedz. M.in. jagnięcinę, pestki dyni i ciecierzycę.
Czerwone wino
Resweratrol i polifenole w nim zawarte zapobiegają namnażaniu się wirusów. Lampka do obiadu wskazana.
Grzyby
Już od dawna są podstawą medycyny chińskiej. Mają właściwości antywirusowe, są bogate w witaminę D. Zawierają także cytokiny, które pomagają zwalczać infekcje i zwiększają odporność.
Tłuste ryby
Są bogate w witaminę D a ta pomaga utrzymać jej optymalny poziom we krwi, zwłaszcza zimą, gdy słońca brak. Dostarczanie jej do organizmu nie tylko podnosi odporność ale także pomaga w walce z niektórymi nowotworami, wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie.
Zobacz też, jak wzmocnić odporność oraz jak zwalczyć przeziębienie bez tabletek.