[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Szampony bez chemii. Jak czytać etykiety? [Poradnik]

W drogeriach aż się roi od szamponów z dopiskiem „naturalny”. Niestety, w większości ich skład pozostawia wiele do życzenia. Dlatego podpowiadamy, jak czytać etykiety, aby nie dać się nabić w butelkę. W napisaniu ściągi z czytania etykiet szamponów , pomogły nam ekspertki WH Anna Musiał i Monika Wąs - założycielki fanpage’a PiggyPEG.

jak czytać etykiety fot. Shutterstock

 

Najpierw zdefiniujmy, czym jest naturalny szampon. „Nie zawiera szkodliwych składników chemicznych, podrażniających wypełniaczy i konserwantów. W składzie powinny znaleźć się łagodne i bezpieczne substancje myjące a większość składników musi być pochodzenia naturalnego (według organizacji certyfikujących jest to minimum 95%). Ponadto szampon nie może zawierać surowców modyfikowanych genetycznie i najlepiej, aby nie był testowany na zwierzętach” – wylicza Anna Musiał.

Czytaj etykiety 

Dlatego nie patrz jedynie na napis „naturalny” i nie daj się zmylić butelce w kolorze zielonym. Zanim podejdziesz do kasy zwróć uwagę na skład. Bardzo pomocne są certyfikaty, szczególnie dla wegan, bo niektóre substancje mogą być zwierzęcego pochodzenia.

„Producenci często grają nie fair wobec konsumentów. Dodają do produktu kilka drogocennych ziół czy ekstraktów z olejków znanych owoców czy roślin i nazywają go produktem „naturalnym”. Jeżeli przeczytasz cały skład, zauważysz, że zastosowali też szkodliwe konserwanty i chemiczne substancje myjące” – tłumaczy Monika Wąs.

Zapamiętaj

Czarna lista składników, które wyliczają ekspertki z PiggyPEG jest dość długa (dla ambitnych podajemy ją poniżej). Dlatego wbiłyśmy sobie do głowy kilka nazw substancji, których lepiej unikać w kosmetykach do włosów. Jeżeli widzimy je na etykiecie szamponu, to stanowczo mu dziękujemy:

- SLS (Sodium Lauryl Sulphate)

- SLES (Sodium Laureth Sulphate)

- PEG-i (np. PEG-7)

- Donory formaldehydu (Quaternium-15 jest najbardziej drażniącym donorem formaldehydu. )

- Cocamide DEA

- Parabeny - np. Propylparaben, Methylparaben

REKLAMA

REKLAMA

Czarna Lista

Ekspertki z PiggyPEG radzą unikać wszystkich poniższych substancji. Te składniki sprawiają, że szampon nie jest już taki naturalny, ani łagodny. Jeśli macie wrażliwą skórę głowy, tym bardziej powinniście uważać na te składniki:

1. Sodium Lauryl Sulphate (SLS) - substancja powierzchniowo czynna, zaliczana do grupy siarczanów. W kosmetykach jest stosowana jako detergent.. Ma silne działanie odtłuszczające. Może powodować podrażnienia, zaczerwienienia, swędzenie i reakcje alergiczne - szczególnie przy wrażliwej skórze głowy. Poprzez silne działanie oczyszczające może naruszać strukturę włosa.

2. Sodium Laureth Sulphate (SLES) - substancja powierzchniowo czynna o nieco łagodniejszym działaniu od SLS. Może wysuszać skórę głowy, powodować podrażnienia i wywoływać swędzenie.

3. PEG / PPGi - polimery. W zależności od tego, ile jednostek glikolu etylenowego znajduje się w łańcuchu polimerowym, taką cyfrę występuje w nazwie PEG-a. Używa się ich jako rozpuszczalników, emulgatorów, humektantów i środków myjących. PEGi to substancje zatwierdzone jako bezpieczne, jednak zwrócono uwagę na możliwość wystąpienia zanieczyszczeń tlenkiem etylenu i 1,4-dioksanem, które są substancjami rakotwórczymi. Mogą zwiększać penetrację innych składników przez skórę. PEGi nie powinny być stosowane na uszkodzoną skórę. Wykazują objawy genotoksyczności.

4. Donory formaldehydu (DMDM Hydantoin; Diazolidinyl Urea; lmidazolidinyl Urea; 2-Bromo-2- Nitropropane-1,3-Diol; 5-Bromo- 5-nitro-1,3-dioxane; Quanternium-15) - w kosmetykach pełnią rolę konserwantów. Związki te są kontrowersyjne ze względu na formaldehyd, który w nich występuje a ten został określony jako czynnik rakotwórczy. Może on powodować także mutacje DNA, które mogą przyczynić się do rozwoju białaczki. Uwalnianie formaldehydu jest zależne od wartości pH oraz temperatury. Quaternium-15 jest najbardziej drażniącym donorem formaldehydu. 

5. Cocamide DEA - substancja konsystencjotwórcza, pianotwórcza, emulgator. Dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu. Cocamide DEA uznano, jako substancję potencjalnie kancerogenną dla ludzi oraz alergenną i toksyczną dla skóry.

6. Parabeny (Methylparaben, Ethylparaben, lsopropylparaben, Propylparabem, Butylparaben, Benzylparaben) - grupa konserwantów stosowanych w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych. FDA oraz CIR zatwierdziły stosowanie parabenów w kosmetykach oraz lekach, jednak istnieje wiele badań naukowych na temat ich estrogennego działania. Niektóre parabeny są uznawane jako związki zakłócające układ hormonalny. Mogą powodować raka piersi. W Danii niektóre rodzaje parabenów są zabronione do stosowania w kosmetykach dla dzieci do 3 roku życia.

7. Iodopropynyl Butylcarbamate - konserwant ten może powodować alergie. Dozwolony w ograniczonym stężeniu.

8. Alcohol Denat - alkohol denaturowany (etanol skażony). W dużych stężeniach działa wysuszająco i drażniąco na skórę oraz włosy. Szczególnie powinni go unikać alergicy i atopicy. Ułatwia przenikanie innych składników w głąb skóry, jednak narusza przy tym barierę hydrolipidową naskórka.

9. Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone - konserwanty, dopuszczone do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych w ograniczonym stężeniu. Uznane za silne alergeny.

10. Paraffinurn Liquidum (Mineral Oil) - olej mineralny otrzymywany w procesie destylacji ropy naftowej. Tworzy na powierzchni włosa warstwę okluzyjną (ochronną), chroniąc ją przed utratą wilgoci. Może obciążać i oblepiać włosy.

11. Phenoxyethanol - jeden z najczęściej stosowanych środków konserwujących w kosmetykach. Używany także, jako stabilizator i substancja zapachowa. Zatwierdzony w kosmetykach w stężeniach do 1,0%. Niemowlęta i kobiety w ciąży nie powinny mieć styczności z produktami kosmetycznymi zawierającymi fenoksyetanol. Może też wywołać podrażnienia przy wrażliwej skórze głowy.

12. Propylene Glycol - hydrofilowa substancja nawilżająca skórę, a także promotor przenikania - ułatwia transport składników aktywnych kosmetyku w głąb naskórka. Może równieź wspomagać transport szkodliwych substancji, np. zanieczyszczeń tlenków propylenu. W wysokich stężeniach, może wywoływać podrażnienia. Związek ma zdolność do akumulacji.

13. Triethanolamine - pochodna amoniaku. Stosowana do regulacji pH, jako surfaktant (detergent, emulgator, środek pianotwórczy) oraz jako składnik kompozycji zapachowych. Składniki te nie powinny być stosowane w produktach kosmetycznych, w których występują inne związki azotowe, ponieważ mogą tworzyć się rakotwórcze N-nitrozoaminy. TEA wykazuje bardzo niskie właściwości drażniące skórę, lecz nie powinien być stosowany na chorobowo zmienioną skórę.

14. Silikony - popularna nazwa siloxanów. W zależności od wielkości cząstek, różnią się właściwościami i funkcją w kosmetykach, ale z reguły stosowane są jako emolienty. Tworzą warstwę okluzyjną i poprawiają konsystencję produktów. Mogą obciążać włosy, jeśli występują w zbyt wielu produktach, dlatego najlepiej ograniczyć ich stosowanie lub całkowicie z nich zrezygnować. Do zmycia niektórych silikonów potrzebne jest użycie silnego detergentu.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij