Proteinowanie włosów: czy Twoje włosy pokochają proteiny?

Proteiny, czyli białka. Białka, czyli niezbędne składniki budulcowe organizmów żywych, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w pożywieniu, ale nie tylko. Protein potrzebują też nasze włosy, ponieważ otulają łuski i chronią przed wszelkimi uszkodzeniami, wywołanymi na przykład przez promieniowanie UV. Proteiny pełnią bardzo wiele funkcji, ale nie warto przesadzić z ich ilością. O tym dowiesz się za moment.  

proteinowanie włosów fot. Shutterstock.com

Włosy nie tylko trzeba nawilżać i chronić, ale należy także uzupełniać ubytki w ich strukturze. Za odbudowę i przywrócenie odpowiedniej kondycji włosów odpowiadają właśnie proteiny. Jak działają? Często porównywane są do cegiełek, które „łatają dziury” po mikrouszkodzeniach, na które narażone są nasze włosy każdego dnia. Promienie słoneczne, tarcie, regularne farbowanie, czy rozjaśnianie – to wszystko negatywnie wpływa na kondycję włosów, a zadaniem protein jest poradzenie sobie z tymi zniszczeniami. Dodatkowo wzmacniają włosy i pomagają utrzymać ich nawilżenie. Ponadto świetnie sprawdzą się w przypadku włosów kręconych, ponieważ poprawiają wygląd skrętu. 

REKLAMA

Spis treści 

Na czym polega proteinowanie włosów?

Proteiny dostarcza się włosom w formie maski nakładanej na wilgotne włosy. Maskę proteinową pozostaw na około 30 minut, a następnie spłukaj ją letnią wodą. Dla uzyskania najlepszych efektów powinnaś jeszcze wczesać we włosy odżywkę emolientową, która przywróci równowagę na powierzchni włosów. Spłukaj całość po 3 minutach. 

Proteiny powinny sprawiać, że włosy będą:

  • sypkie
  • elastyczne
  • pełne blasku
  • bogate w objętość

Rodzaje protein w pielęgnacji włosów

Wielocząsteczkowe

Proteiny o dużych cząsteczkach, które sprawdzą się głównie przy włosach wysokoporowatych, o mocno rozchylonych łuskach. 

Proteiny wielocząsteczkowe

Proteiny mleczne

Milk protein

Proteiny jedwabne

Silk

Kolagen

Collagen

Keratyna

Keratin

Żelatyna

Gelatin

Elastyna

Elastin

 

Niskocząsteczkowe (hydrolizowane)

Małe cząsteczki z łatwością wnikają w ubytki włosów, szybko je odbudowując. Wzmacniają i odżywiają włosy o każdej porowatości.

 

Niskocząsteczkowe (hydrolizowane)

Mleko hydrolizowane 

Hydrolyzed milk protein

Jedwab hydrolizowany

Hydrolyzed silk

Pszenica hydrolizowana

Hydrolyzed wheat protein

Keratyna hydrolizowana

Hydrolyzed keratin

Soja hydrolizowana

Hydrolyzed soy protein

Białko i żółtko jaj

 

 

Aminokwasy 

Niewielkie cząsteczki, z których zbudowane są białka. Ze względu na swoją budowę wnikają głęboko w strukturę włosa. Najlepiej sprawdzą się do włosów nisko lub średnioporowatych. 

 

Aminokwasy

Arginina

Arginine

L-cysteina

Cysteine

Seryna

Serine

Treonina

Threonine

Metionina

Methionine

 

SPRAWDŹ: Jak sprawdzić porowatość włosów? Test porowatości

REKLAMA

REKLAMA

Kiedy nakładać proteiny na włosy?

Każde włosy są inne, dlatego nie da się jednoznaczne powiedzieć, że włosy powinno się proteinować na przykład dwa razy w tygodniu. Możesz zacząć od zastosowania kuracji raz na tydzień i obserwowania włosów. Jeżeli są matowe, trudne do ułożenia, sklejają się i są przesuszone przy końcach, oznacza to, że dają Ci sygnał o braku protein. Z czasem sama zobaczysz, jak często będzie potrzebna Twoim włosom taka kuracja. Uważaj też, żeby nie przesadzić z częstotliwością, ponieważ włosy odwdzięczą Ci się zupełnie odwrotnym efektem.

Samo nałożenie protein na włosy nie wystarczy. Tutaj bardzo istotnym elementem jest równowaga PEH, czyli świadome podejście do pielęgnacji włosa, w której stosuje się proteiny, emolienty i humektanty. Skoro już wiesz, czym są proteiny i jaką rolę odgrywają w pielęgnacji włosów, od razu przejdziemy do kolejnych elementów PEH.

Humektanty – czyli inaczej nawilżacze włosów, które równoważą działanie protein. Nie każdy rodzaj włosa ich potrzebuje, ale wiele nie potrafi bez nich funkcjonować. Humektant, na przykład w postaci żelu aloesowego, często stosuje się jako podkład do olejowania włosów.  

Emolienty – występują najczęściej w pielęgnacji włosów, ponieważ zawierają je również odżywki i maski do włosów. Ich zadaniem jest domknięcie w łuskach humektantów i protein, nadanie gładkości oraz połysku włosom. One także chronią łuski przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Zaliczamy do nich: oleje, woski, silikony i alkohole tłuszczowe.

Domowe przepisy na proteiny do włosów

W celu odbudowy zniszczonych włosów możesz także wykorzystać domowe sposoby, które w wielu przypadkach sprawdzą się fantastycznie. Przygotowałyśmy dla Ciebie trzy propozycje masek do włosów, których zadaniem jest wzmocnienie łusek włosa, dodanie im blasku i sypkości. Nie każdy sposób sprawdzi się jednak przy każdym rodzaju włosów, dlatego zachęcamy Cię do testów. 

Laminowanie włosów galaretką

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny lub galaretki
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka ulubionej odżywki do włosów

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie mieszając. Następnie dodaj odżywkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji (dla ułatwienia, możesz połączyć składniki w kąpieli wodnej). Miksturę nakładaj na umyte i osuszone włosy. Załóż czepek kosmetyczny, zawiń go dodatkowo ręcznikiem i odczekaj około 30 minut. Spłukaj maskę letnią wodą.

Maska z jajka i jogurtu

Składniki: 

  • 1 żółtko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ubij żółtko widelcem lub trzepaczką, dodaj jogurt i mieszaj do połączenia składników. Umyj włosy i nałóż na nie maseczkę, kiedy są jeszcze wilgotne. Załóż czepek kosmetyczny lub okryj kosmyki ręcznikiem, odczekaj 15 minut i spłukaj maskę letnią wodą.

Maska z jogurtem naturalnym i miodem

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż maskę na wilgotne włosy i odczekaj około 15 minut. Następnie umyj dokładnie włosy szamponem i odżywką. 

Przeproteinowanie włosów

Włosy lubią proteiny, ale nie w większej ilości niż tego faktycznie potrzebują, dlatego kosmetyków z keratyną czy jedwabiem hydrolizowanym warto używać nieregularnie. Wprowadź do włosowej pielęgnacji kuracje proteinowe, które będziesz stosowała co jakiś czas, w zależności od tego, kiedy Twoje włosy będą potrzebowały odbudowy – nigdy nie rób tego profilaktycznie. Pamiętaj też o zachowaniu równowagi w pielęgnacji. Tutaj bardzo ważną rolę odgrywają nie tylko budulcowe proteiny, ale także nawilżające humektanty (kwas hialuronowy, d-pantenol, mocznik) i natłuszczające emolienty (olej kokosowy, parafina, olej arganowy). Stosowanie wyłącznie kosmetyków z proteinami czy domowych sposobów proteinowania, może szybko skutkować odwrotnym efektem. Przeproteinowane włosy wyglądają bardzo charakterystycznie, ponieważ są:

  • suche
  • napuszone
  • matowe
  • szorstkie
  • łamliwe

Najczęściej efekty przeproteinowania włosów pojawiają się na końcach. Włosy od góry są mało sprężyste, raczej oklapnięte, a niżej suche i zniszczone. 

Przeproteinowane włosy – jak je uratować? 

Co zrobić, gdy włosy są przeproteinowane? Przede wszystkim trzeba oczyścić włosy z nadmiaru protein przy użyciu szamponu z SLS lub SLES, które szybko poradzą sobie z zanieczyszczeniami na włosach. 

Pro tip: Warto umyć włosy dwa razy i pamiętaj, żeby nie używać w tym celu szamponu, który zawiera w swoim składzie proteiny. Jeżeli masz wrażliwe i delikatne włosy postaw raczej na lekki szampon, który dodatkowo ich nie obciąży. Kuracja pozbywania się protein zajmie Ci nieco dłużej, ale Twoje włosy będą bezpieczne. 

Po dwukrotnym umyciu włosów wczesz w nie odżywkę, również bez protein. Pozostaw ją na włosach na około 10 minut i spłukaj całość.

Efektu kuracji możesz spodziewać się już po pierwszym myciu, chociaż niektóre włosy potrzebują przynajmniej dwa lub nawet trzy mycia bez protein.

ZOBACZ TEŻ: Wypadanie włosów. Co zrobić, gdy włosy lecą z głowy?

Zobacz również:
Zgrabna sylwetka to nie to samo, co bycie fit. Możesz mieć figurę modelki i łapać zadyszkę na schodach. Sama przetestuj, jak sprawna jesteś. Punkt za każde A.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA