Aby włosy zdrowo rosły, potrzebują odpowiedniego pożywienia. Tak samo jak do całej reszty organizmu, również do mieszków włosowych musimy dostarczyć niezbędne substancje odżywcze. Wszelkie niedobory pokarmowe (zwłaszcza spowodowane restrykcyjnymi dietami) odbijają się na kondycji naszych kosmyków. Jeżeli mamy więc problem z wyglądem naszych włosów, najpierw powinnyśmy przyjrzeć się temu, co jemy.
ZOBACZ: Zabiegi na włosy, z których warto skorzystać
Co jeść, by mieć piękne włosy?
Pierwszym krokiem, który powinnyśmy podjąć to zbilansowanie diety pod względem makroskładników. Oznacza to, iż ilość białka, węglowodanów i tłuszczów pokrywa nasze potrzeby fizjologiczne.
Białko jest makrocząsteczką złożoną z aminokwasów. Najistotniejsze jest dostarczenie z dietą aminokwasów egzogennych, a więc takich, które nie mogą być wytworzone w naszym organizmie. Do takich aminokwasów należą leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina oraz tryptofan. Dlaczego białko jest tak ważne? Głównym składnikiem włosa jest właśnie jedno z nich - keratyna, która odpowiada za utrzymanie odpowiedniej struktury włosa.
Makroskładnikiem, o którym również powinnyśmy pamiętać są tłuszcze. Tu zdecydowanie warto wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Są one bardziej korzystne pod względem składu kwasów tłuszczowych, gdyż w większości zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone (wyjątkiem jest olej kokosowy oraz palmowy) mające działanie przeciwzapalne. Dla dobrego funkcjonowania organizmu, w tym stanu skóry, należy dostarczać wraz z dietą kwasy omega, w szczególności kwasy omega 3. Jego źródłami są np : olej lniany, siemię lniane, nasiona chia czy olej rzepakowy. Prócz działania przeciwzapalnego, tłuszcze są również niezbędne dla stworzenia dobrego środowiska wchłaniania witamin w nich rozpuszczalnych.
Witamina A poprzez wpływ na podziały komórkowe oraz procesy wzrostowe tkanek, a także wspieraniu procesów wymiany komórek naskórka, wpływa zarówno na dobry stan skóry głowy, jak i uzyskanie porostu. Dodatkowo, witamina A pełni w naszym organizmie funkcje antyoksydacyjną, zwalczając wolne rodniki. Witaminę A łatwo dostarczyć z dietą poprzez spożycie m.in. czerwonych, żółtych czy pomarańczowych warzyw i owoców. Witamina D również uczestniczy w procesie podziałów komórkowych, tym samym promując wzrost włosa, jednak jej udział w diecie jest niewielki. W zdecydowanej większości witamina D w naszym ustroju pochodzi z syntezy skórnej oraz suplementacji. Witamina E jest kolejną witaminą odpowiadającą za zwalczanie wolnych rodników w organizmie, a jej zapotrzebowanie zazwyczaj jest pokrywane przy optymalnej podaży tłuszczów w diecie. W przypadku niedoborów możemy zaobserwować rogowacenie się skóry, co w konsekwencji przyczyniać się może do wypadania włosów.
Poza odpowiednim zbilansowaniem diety należy również zwracać uwagę na jakość naszego pokarmu. Sięgajmy więc po produkty występujące regionalnie, sezonowo o jak najniższym stopniu przetworzenia.