7 produktów, które powodują przebarwienia na zębach
Przebarwienia na zębach: sprawdź, które produkty je powodują?
Piękny uśmiech to Twoja najlepsza wizytówka. Niestety, jedzenie niektórych produktów sprawia, że na szkliwie pojawiają się przebarwieniami. Zobacz, czego powinnaś unikać, jeśli chcesz cieszyć się zdrowymi, białymi zębami jak najdłużej.
WH2014-08-25
fot. Lucky Business 2014/shutterstock.com
fot. Lucky Business 2014/shutterstock.com
Pewnie zdziwisz się, że tak niepozorne produkty mogą narobić szkód Twojemu uzębieniu. Nie musisz oczywiście eliminować ich wszystkich w imię śnieżnobiałego uśmiechu, ale przynajmniej postaraj się choć trochę ograniczyć. Sprawdź naszą listę wrogów białych zębów.
REKLAMA
REKLAMA
MaraZe
fot. MaraZe 2015/shutterstock.com
1. Jagody
Są przepyszne i bardzo zdrowe, ale zawierają bogato zabarwione pigmenty, które mogą osadzać się na szkliwie, zostawiając na nim brzydkie plamy.
Oblałaś się kiedyś barszczem? Ok, może nie bezpośrednio, ale na pewno widziałaś „pobarszczowe” plamy na obrusie, prawda? Wyobraź sobie zatem, co buraki mogą zrobić Twoim zębom. Umyj je natychmiast po jedzeniu (zęby, nie buraki), a zminimalizujesz ich szkodliwość dla szkliwa.
REKLAMA
REKLAMA
Emanuela Grigoras
fot. Emanuela Grigoras 2015/shutterstock.com
3. Krakersy
Któż by przypuszczał? A jednak. Krakersy często zawierają rafinowane węglowodany, a te przekształcają się w cukier i stają idealną pożywką dla bakterii powodujących przebarwienia.
Bogaty w pigmenty koloryzujące i zawierający dużo kwasów ocet z całą pewnością nie jest przyjacielem Twoich zębów. Staraj się używać go mało i tylko do sałatek – sałata powoduje, że jego niszcząca moc maleje.
REKLAMA
REKLAMA
Dream79
fot. Dream79 2015/shutterstock.com
5. Ogórki kiszone
Zła wiadomość, jeśli je uwielbiasz. Jednak nazwa mówi za siebie: ogórki są „kiszone” (albo „kwaszone”), co oznacza że zawierają jakieś kwasy. A kwasy niszczą szkliwo i powodują przebarwienia.
Jeśli kochasz herbatę albo jesteś zdeklarowanym kawoszem i pochłaniasz te napoje litrami, Twój uśmiech może na tym ucierpieć. Zawarte w kawie i herbacie pigmenty barwią zęby na żółto. Żółte zęby? Podziękujemy.
REKLAMA
REKLAMA
Christopher Elwell
fot. Christopher Elwell 2015/shutterstock.com
7. Ketchup
Są tacy, którzy jedzą ketchup do wszystkiego. Kanapki z ketchupem, sałatka z ketchupem, makaron z ketchupem, owsianka z ketchupem i sernik z ketchupem (ok, bez przesady). Jeżeli zaliczasz się do tej grupy, weź pod uwagę, że pomidory zawierają dość mocny barwnik i kwasy. Nie rezygnuj jednak z ketchupu, jeśli go uwielbiasz. Jedz z umiarem.
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze