Żywe octy - nowość z Manufaktury Rodziny Sadowskich

Żywe octy z Manufaktury Rodziny Sadowskich powstają w procesie powolnej naturalnej fermentacji dojrzałych owoców. Aromatyczne polskie jabłka, gruszki oraz bogaty w witaminę C rokitnik to  źródło cennych dla zdrowia składników i orzeźwiającego, wytrawnego smaku. Regularnie spożywane octy wpływają korzystnie na układ trawienny, a także poprawiają odporność i samopoczucie.

Pasieka Rodziny Sadowskich fot. materiał prasowy

Ocet jabłkowy, ocet jabłkowy z hibiskusem, ocet gruszkowy i ocet rokitnikowy to cztery wyjątkowe rodzaje octów żywych z Manufaktury Rodziny Sadowskich. Proces ich wytworzenia polega na poddaniu soczystych, dojrzałych owoców naturalnej fermentacji, która trwa zazwyczaj co najmniej 3 miesiące i przeprowadzana jest na całych owocach, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi, aby zachować wszystko to, co najlepsze. Powstały w ten sposób płyn jest lekko mętny i ma świeży owocowy zapach oraz  lekko kwaśny smak. Ocet nie jest rozcieńczany, filtrowany ani pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne dla zdrowia składniki.

Octy żywe zawierają naturalne kultury bakterii, witaminy A, C, B i E, sole mineralne,  a także cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic oraz bioflawonoidy, których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm witaminy C.

Kupując octy żywe warto zwrócić uwagę, aby pochodziły one ze sprawdzonego miejsca. Jedynie naturalne, niepasteryzowane i niefiltrowane octy wykazują właściwości zdrowotne. O wysokiej jakości octów świadczy obecność „matki octowej” czyli naturalnej substancji złożonej z formy celulozy i dobrych bakterii octowych rozwijających się podczas procesu fermentacji. Najczęściej matka octu przyjmuje postać widocznej zawiesiny lub galaretkowatego krążka na powierzchni płynu. Po usunięciu matki ocet można przefiltrować przez gazę, ale warto polubić picie go z „niteczkami”, czyli owocowym osadem.

Ocet jabłkowy żywy

Niefiltrowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy żywy powstaje z pysznych, polskich jabłek poddanych procesowi fermentacji octowej, bez siarczynów, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Dwuetapowa fermentacja owoców sprawia, że  ocet ma aromatyczny, jabłkowy zapach i smak.  

Właściwości octu jabłkowego:

  • wspomaga układ pokarmowy i trawienny
  • obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi

 Cena: 20 zł / 250 ml

Ocet jabłkowy z hibiskusem żywy

Ten niepasteryzowany, niefiltrowany, bogaty w probiotyki ocet to moc smaku, aromatu i koloru, a przy tym cała gama właściwości odżywczych. W naturalnym 100% occie jabłkowym zostały zmacerowane całe kwiaty hibiskusa. Otrzymany w ten sposób ocet ma intensywnie czerwony kolor i  żurawinowo-owocowy zapach.

Właściwości octu jabłkowego z hibiskusem:

  • wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit
  • wspomaga odporność
  • wspiera układ odpornościowy, a także wykazuje działanie 
  • przeciwzapalne
  • wzmacnia serce i układ krążenia
  • jest  pomocny w obniżeniu poziom cholesterolu LDL

Cena: 30 zł / 250 ml

Ocet gruszkowy żywy

Powstaje z polskich, dojrzałych owoców gruszy, które są poddawane naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Ocet gruszkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie zawiera także siarczynów czy przeciwutleniaczy, dzięki czemu  zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji owoców. Po zakończonej fermentacji octowej produkt dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy. Ma lekko słodki, owocowy  smak i zapach.

Właściwości octu gruszkowego:

  • wspomaga trawienie (w tym trawienie białka)
  • ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
  • jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów (witamina K, kwas foliowy, jod, bor, potas, miedź, magnez)

Cena: 30 zł / 250 ml

Ocet rokitnikowy żywy

Powstaje z całych owoców, w drodze naturalnej, wielomiesięcznej fermentacji. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany, dzięki czemu pozostaje żywy. Na dnie butelki znajduje się osad owocowy, na górze rozwinąć się może "matka octowa". Wyrazisty smak owoców rokitnika - dość kwaśny i lekko pieprzny sprawia, że ocet ten sprawdzi się doskonale zarówno jako dodatek do potraw, jak i popijany po prostu z samą wodą.

Właściwości octu rokitnikowego

  • wspomaga odporność organizmu
  • działa bakteriobójczo i grzybobójczo
  • poprawia perystaltykę jelit, pracę układu trawiennego i
  • pokarmowego
  • chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne

Cena:  33 zł / 250 ml

Zobacz również:
Kitesurfing w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Jeszcze 16 lat temu uprawiała go garstka zapaleńców, dziś widok kite'a nad falami Bałtyku nie budzi już zdziwienia. Przez ten czas ewaluował nie tylko sprzęt, ale i technika pływania, rozgrywane podczas zawodów konkurencje i ilość zapaleńców na wodzie. Kitesurfing ma już tak wielu fanów na świecie, że znalazł się w programie Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 roku.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA