Bombilla jest to rurka filtrująca wykonana z metali lub bambusa, z sitkiem na końcu. Wsypujemy susz do matero objętościowo od 1/4 do 3/4 naczynia. Następnie zalewamy yerbę wodą koniecznie w temperaturze ok. 70-80 stopni C. W zależności od rodzaju yerba mate temperatura może być niższa lub wyższa (np. ziołowe zalewamy wyższą, by zioła mogły lepiej się zaparzyć). Przy gorącej, wrzącej wodzie susz „sparzy się” i będzie bardzo gorzka. Gorąca woda sprawi, że susz szybciej się wypłucze (straci smak i energię). Z tego powodu producent SOTI Natural odtworzył wyżej opisany proces i przygotował wygodną yerbę w swojej czystej naturalnej postaci, zamykając ją w wygodnych butelkach z recyklingu.
Napój SOTI Natural Pure Yerba Mate trafił do stałej oferty sieci Żabka i znajdziemy go w lodówkach w okolicy oferty kanapek. Oprócz zachowanych właściwości oraz naturalnego smaku w butelce nie znajdziemy kalorii, cukrów, słodzików, także jest to napój o najwyższej klasyfikacji w rankingu Nutriscore – klasyfikacja A.
„Do produkcji potrzebowaliśmy stworzyć ogromną bombillę i matero w wersji XXL, to było szczególne wyzwanie. Dotychczas obecne na rynku napoje z yerba mate zawierały jedynie jej ekstrakt i były gazowane, a więc nie zawierały właściwości” – mówi Monika Kowal – założycielka firmy, produkującej napoje SOTI Natural – „najbardziej tradycyjny sposób to picie yerby wraz z przyjaciółmi. Socjalizujący aspekt yerba mate jest bardzo obecny w Ameryce Południowej, gdzie pije się ją przy każdej okazji spotkania ze znajomymi. Wykazuje ona właściwości ułatwiające komunikację, konwersację oraz twórcze wyrażanie swoich myśli i otwartość na innych.”
Więcej na: sotinatural.pl