Jak przechowywać warzywa - 21 porad

Włącz tryb zero waste i przestań marnować warzywa przez nieodpowiednie przechowywanie. Oddziel je od owoców, przygotuj pojemniki na żywność, ręcznik papierowy, drewnianą skrzynkę i zrób miejsce w lodówce. Zaraz dowiesz się jak prawidłowo przechowywać poszczególne warzywa.

Jak przechowywać warzywa? fot. shutterstock.com
  1. Jak przechowywać czosnek?
  2. Jak przechowywać imbir?
  3. Jak przechowywać marchew?
  4. Jak przechowywać szparagi?
  5. Jak przechowywać sałatę?
  6. Jak przechowywać cebulę?
  7. Jak przechowywać pieczarki?
  8. Jak przechowywać szczypiorek?
  9. Jak przechowywać ziemniaki?
  10. Jak przechowywać rzodkiewkę?
  11. Jak przechowywać rukolę?
  12. Jak przechowywać paprykę?
  13. Jak przechowywać brokuły?
  14. Jak przechowywać dynię?
  15. Jak przechowywać buraki?
  16. Jak przechowywać cukinie?
  17. Jak przechowywać natkę pietruszki?
  18. Jak przechowywać koperek?
  19. Jak przechowywać bób?
  20. Jak przechowywać kiełki?
  21. Jak przechowywać pietruszkę?

Jak przechowywać czosnek?

W suchym, ale przede wszystkim zacienionym miejscu, ponieważ w ten sposób unikniesz szybkiego kiełkowania. Może być to szafka kuchenna czy półka, do której nie dociera zbyt dużo promieni słonecznych. Warto przechowywać czosnek w temperaturze pokojowej, w koszyczku, który zapewni mu także dopływ powietrza. Staraj się nie trzymać go w lodówce, ponieważ wilgotne środowisko może przyczynić się do rozwoju pleśni. Ponadto czosnek może wtedy szybko stracić swój wyrazisty smak. Świeżo zerwany z ogrodu powinno się najpierw wysuszyć.   

Jak przechowywać imbir?

Jeśli świeży to w lodówce owinięty ręcznikiem papierowym. Możesz też przechowywać imbir w specjalnych pojemnikach na żywność (również w lodówce). Tak magazynowany korzeń powinien utrzymać świeżość przez co najmniej dwa, a nawet trzy tygodnie. Szklane pojemniki sprawdzą się przy przechowywaniu suszonych korzeni imbiru. Jeśli natomiast wolisz sięgać po suszony imbir, który jest już zmielony, staraj się nie kupować go zbyt dużo na zapas, ponieważ nawet dobrze przechowywany (w szczelnym opakowaniu i suchym miejscu) może szybko stracić swój aromat.

Jak przechowywać marchew?

Marchew możesz przechowywać w piwnicy (po odpowiednim zabezpieczeniu). Jak przechowywać marchew w mieszkaniu? Najlepiej w lodówce, w szufladzie specjalnie do tego przeznaczonej. Nie myj warzywa wcześniej ani nie obieraj, ponieważ szybko ściemnieje. Jeżeli kupiłaś marchew z nacią, warto się jej wcześniej pozbyć, ponieważ będzie pobierała z korzenia wodę. 

Jak przechowywać szparagi?

Jeżeli planujesz przygotowywać szparagi, niedługo po ich zakupie, możesz po prostu owinąć je wilgotną ściereczką i włożyć do lodówki. Żeby natomiast mogły utrzymać świeżość jeszcze przez kilka dni, zacznij od przycięcia twardych końcówek (około 2 cm). Następnie wlej wodę do szklanki lub słoika na wysokość kilku centymetrów (około 5) i włóż szparagi do wody, główkami do góry. Przechowuj je w pozycji pionowej w lodówce.

Jak przechowywać sałatę?

Istnieje kilka sposobów na przechowywanie sałaty w lodówce. Jednak najszybszym, ale także skutecznym sposobem przechowywania sałaty jest umieszczenie oczyszczonych i osuszonych liści w pojemniku , którego dno wyłożysz wcześniej ręcznikiem papierowym (najlepiej dwie warstwy) oraz przykryjesz nim warzywo. Sałata nie powinna być ściśnięta, dlatego zadbaj o to, aby ułożyć liście w przestronnym pojemniku z przykryciem.

Jak przechowywać cebulę?

Cebula lubi się ze wspomnianym wcześniej czosnkiem, dlatego warto przechowywać te warzywa razem, czyli w suchym, raczej ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Pamiętaj o zapewnieniu jej dobrej wentylacji – koszyki, otwarte skrzyneczki, czy plecione woreczki z pewnością zdadzą egzamin. Sytuacja wygląda trochę inaczej, kiedy trzeba schować gdzieś obraną i przekrojoną cebulę. W takiej sytuacji sięgnij po szczelny, najlepiej szklany, pojemnik i umieść go w lodówce.

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki nie należą do trwałych produktów, dlatego tym bardziej powinnaś zadbać o ich odpowiednie magazynowanie. Przede wszystkim nie mogą być owinięte folią, dlatego przełóż je na przykład do miski czy szklanego pojemnika, nie przykrywaj. Pieczarki przechowuj w lodówce, najlepiej na dolnej półce. Biała odmiana zachowa świeżość do 4 dni, natomiast brązowa do 6 dni.

Jak przechowywać szczypiorek?

Przede wszystkim nie może być owinięty plastikową folią. Umyj szczypiorek – lekko zwilżony, zawiń w ręcznik papierowy i trzymaj w lodówce.

Jak przechowywać ziemniaki?

Koniec z przechowywaniem ziemniaków pod zlewem. Tam jest im zdecydowanie za gorąco! Lubią drewniane skrzynki, lniane worki i koszyki, które trzymasz w kuchennych szafkach. Torba papierowa też się nada. Oczywiście ziemniaki uwielbiają również ciemne piwnice.

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Zacznij od dokładnego umycia rzodkiewki i usunięcia liści. Następnie przełóż ją do wyższego pojemnika i zalej zimną wodą – nie musi przykrywać każdej. Pojemnik przechowuj w lodówce. Warto go przykryć na przykład małym talerzykiem, żeby do wody nie dostawały się zanieczyszczenia z innych produktów. Wodę wymieniaj każdego dnia.

Jak przechowywać rukolę?

Rukolę, tak jak zwykłą sałatę, najlepiej przechowuj w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Zanim przełożysz ją do pudełka, dokładnie ją umyj i rozłóż na ręczniku, żeby mogła swobodnie wyschnąć. Rukola w lodówce powinna zachować świeżość przynajmniej na kilka dni.

Jak przechowywać paprykę?

Papryka potrzebuje chłodu i wilgotnego powietrza, dlatego przechowuj ją w lodówce, ale zanim ją tam umieścisz, włóż ją do foliowego woreczka (może mieć niewielkie otwory). Najlepiej trzymaj paprykę w szufladzie lub na dolnej półce lodówki.

Jak przechowywać brokuły?

Najlepszym miejscem do przechowywania brokułów jest szuflada umieszczona w dolnej części lodówki. Bądź ostrożna, ponieważ to warzywo szybko traci zdatność do spożycia. Jeżeli zaobserwujesz przebarwienia lub żółte plamy na jego powierzchni – oznacza to, że zaczyna się psuć.

Jak przechowywać dynię?

Całą dynię tak naprawdę możesz przechowywać w każdym pomieszczeniu Twojego mieszkania. Świetnie sprawdzi się, jako  jesienna ozdoba, a później jako składnik do wielu potraw. Zadbaj tylko o to, żeby do Twojej dyni nie docierało dużo promieni słonecznych, a będziesz mogła wykorzystać ją nawet po kilku tygodniach. Przekrojoną dynię przechowuj, zawiniętą w folię spożywczą, w lodówce do 5 dni.

REKLAMA

Jak przechowywać buraki?

Buraki należy przechowywać bez liści, ponieważ wyciągają z nich wilgoć, więc jeśli zostawisz, bulwa szybko straci swój jędrny kształt. Buraki możesz przechowywać razem z ziemniakami w ciemnym, w miarę chłodnym i przewiewnym miejscu.

Jak przechowywać cukinie?

Cukinia nie jest bardzo wymagającym warzywem, ale na pewno nie przepada za chłodem lodówki, więc lepiej po prostu przechowywać ją na tacy, talerzu czy w dużym pojemniku na warzywa, który stoi na blacie kuchennym.

Jak przechowywać natkę pietruszki?

Pęczek natki pietruszki najlepiej przechowuj w szklance z wodą, ale zanim ją tam przełożysz, pozbądź się wszystkich gumek, plastiku czy papieru ochronnego. Umyj natkę, rozłóż na ręczniku papierowym, a kiedy już przeschnie umieść łodygi w wodzie. W takich warunkach zachowa świeżość przez około 3 dni. Jeśli zależy Ci na wydłużeniu tego czasu, możesz wykorzystać trik z sałatą, czyli przełożyć natkę do wyłożonego ręcznikiem papierowym pojemnika na żywność.

Jak przechowywać koperek?

Odpowiednio przechowywany koperek może na dłużej zachować świeżość, a są na to dwa sposoby. Wystarczy, że włożysz łodygi do szklanki z wodą, a tę do lodówki. Drugą metodą jest totalne odcięcie koperku od wody. Wystarczy, że oderwiesz korzenie i łodygi, a resztę przesypiesz do szczelnego pojemnika lub słoika, który także należy przechowywać w lodówce.

Jak przechowywać bób?

W miseczce lub pojemniku do przechowywania żywności. Daj mu oddychać! Często niestety nie mamy wyboru i jesteśmy zmuszone do kupowania bobu w woreczkach, dlatego trzeba się go jak najszybciej pozbyć. Warto, żebyś wiedziała też jak dobrze kupować i gotować bób.

Jak przechowywać kiełki?

Najlepsze są świeże, ale dobrze magazynowane mogą utrzymać tę formę nawet do tygodnia. Przechowuj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Jak przechowywać pietruszkę?

Korzeń pietruszki, tak jak marchew warto przysypać wilgotnym piaskiem i trzymać w piwnicy. Jeśli nie masz takiej możliwości, postaw na szuflady w lodowce. 

Zobacz również:
Zamiast liczyć na dietę cud last minute, przejdź 4-tygodniową cud transformację.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA