REKLAMA

Glovo - zdrowy focus na wegetarianizm

Jak Polacy podchodzą do diety bezmięsnej? Jakie dania wybieramy najczęściej? Jak się bowiem okazuje, jarskie menu staje się bardziej popularne, niż nam się wydaje. 

Dostawca Glovo fot. materiały prasowe

Polska wegerewolucja

Podczas ostatnich pandemicznych miesięcy, jeszcze bardziej popularna stała się dieta ograniczająca spożycie mięsa lub w ogóle eliminująca je z codziennego menu. Polacy coraz częściej wybierają wegetariańskie wersje tradycyjnych dań. Jak pokazują dane Glovo, startupu oferującego dostawy jedzenia i zakupów do domu, tylko od początku tego roku liczba restauracji wegetariańskich i wegańskich obecnych na platformie zwiększyła się aż 3.5-krotnie. W czołówce dań bezmięsnych, jakie Polacy najchętniej wybierają w swoich zamówieniach, są wszelkiego rodzaju sałaty, ale też burgery i kebaby wegańskie. Tuż poza wege podium Glovo znalazły się dania kuchni bliskowschodniej oraz coraz popularniejsze poke bowls. 

Dla chcącego nic trudnego, czyli wachlarz mięsnych alternatyw zdobywa rynek 

Decydując się na rezygnację z mięsnego menu, obawiamy się, że posiłki będą nudne i mdłe, jest jednak wręcz przeciwnie – zyskają lekkość i nowy smak, gdy zaczniemy bawić się nowymi aromatami i smakami. By dodać im kulinarnego, apetycznego twista, sięgnij po zioła, przyprawy lub sosy warzywne. Na rynku dostępnych jest też wiele alternatyw burgerów, kotletów, a nawet „wege mielonego”, które nie mają w swoim składzie grama składników pochodzenia zwierzęcego. 

Argumentów eko i zdrowotnych przemawiających za dietą bezmięsną jest wiele. Zmiana menu na to roślinne, to świetna okazja do tego, by spróbować nowych smaków i zmienić nawyki choć na jeden dzień. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA