Ryby morskie – jeść czy nie?
Na pewno słyszałaś, że ryby morskie mogą być skażone rtęcią. Jeżeli powstrzymuje Cię to przed ich jedzeniem, przestań się bać. Wprawdzie podwyższony poziom rtęci może zwiększać ryzyko chorób serca, jednak – jak donosi „American Journal of Clinical Nutrition” – jeśli dodatkowo masz też wyższy niż przeciętnie poziom kwasów omega-3, ryzyko chorób serca spada.
Innymi słowy, korzyści z jedzenia morskich ryb przewyższają potencjalne ryzyko. Tak naprawdę ryby morskie, potencjalnie skażone metalami ciężkimi, są dla Ciebie niebezpieczne jedynie wtedy, gdy jesteś w ciąży lub właśnie staracie się o dziecko. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie ilości ryb są najbezpieczniejsze dla Twojego organizmu, to sprawdź, ile ryb jeść tygodniowo. Pamiętaj też, że ryby i owoce morza to świetne źródła białka – zobacz, dlaczego białko jest niezbędne, gdy ćwiczysz.