Wina genów
Martwisz się, że miałaś nie jeść cukru, ale znowu nie starczyło Ci silnej woli? Nie ma potrzeby się biczować. Naukowcy z Monell Center przekonują, że uleganie zachciankom na słodkie to nie tylko kwestia charakteru.
Twierdzą, że nasza podatność na ten smak jest częściowo zakodowana w genach. Nie walcz ze sobą i zamiast się umartwiać, lepiej sięgnij bez wyrzutów sumienia po dobre zamienniki cukru.
Erytrytol
Ten pochodzący z owoców naturalny związek o słodyczy ok. 70% cukru praktycznie nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. Nie powoduje też próchnicy i kłopotów żołądkowych. Nie udało nam się znaleźć żadnych negatywnych konsekwencji jego stosowania.
Stewia
Bezkaloryczny zamiennik cukru (słodszy od niego 300 razy), wyprodukowany z liści rosnącej w obu Amerykach rośliny. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ma lekko gorzkawy posmak, który możesz zmniejszyć, stosując ją razem z erytrytolem. Wypróbuj nasz przepis na tiramisu słodzone stewią.
Ksylitol
Pochodzi z kory brzozy, ma 40% mniej kalorii od cukru i niski indeks glikemiczny. Świetnie nadaje się do wypieków. Może mieć działanie przeczyszczające, ale kilka łyżeczek dziennie nie powinno wywołać dolegliwości (najlepiej zacznij od małych dawek i stopniowo je zwiększaj).